Καλώς ήρθατε

στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Εμμηνόπαυση και τη Σεξουαλική Υγεία
Το «Κλιμακτήριος» είναι ένας ενημερωτικός διαδικτυακός τόπος που έχει δημιουργηθεί ειδικά για γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν τη φάση της ζωής τους και αναζητούν λύσεις σε θέματα της υγείας και της σεξουαλικότητας. Επιπλέον, περιλαμβάνει με άρτια επιστημονική ενημέρωση και οδηγίες, για όλα όσα αφορούν τη φάση μετά από τη μόνιμη παύση της εμμήνου ρύσης, δηλαδή την εμμηνόπαυση.

Σχετικά με την Εμμηνόπαυση

Οι περίοδοι που χαρακτηρίζουν την υγεία της γυναίκας είναι δύο και είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την παραγωγή των ορμονών της.

Η πρώτη είναι η φάση έναρξης της εμμήνου ρήσης (εμμηναρχή), όπου ένα κορίτσι γίνεται γυναίκα, με αρκετές αλλαγές να συμβαίνουν στο σώμα της.

Και η δεύτερη, αυτή της εμμηνόπαυσης, όπου σταματά η παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών και η γονιμότητα, επίσης συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα της.

Η φάση αυτή συνοδεύεται και από καταστάσεις όπως η ξηροκολπία, διαταραχές στα συναισθήματα, απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση), μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, ακόμη και καρκίνο.

Στόχος μας είναι σωστή επιστημονική ενημέρωση, προκειμένου όλες οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα όποια θέματα εκδηλώνονται νωρίς και να γνωρίζουν τους τρόπους που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Ιωάννα Τσιαούση

επιστημονική σύμβουλος

Η Ιωάννα Τσιαούση είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος με εξειδίκευση στην παθολογία τραχήλου, την ανοσοποίηση μέσω εμβολιασμού, καθώς και σε όλες τις παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη γυναίκα, σε όλη τη διαδρομή της ζωής της.

Τα βασικά στάδια των σπουδών της περιλαμβάνουν την αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου Executive Master in Business Administration (MBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι σπουδές της συνέχισαν στο αντικείμενο της «Γυναικείας Σεξουαλικής Υγείας και Καρκίνος» στο University of Chicago and Memorial Sloan-Kettering Cancer Center και έπειτα στην «Κλινική Σεξολογία» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Δεβετζόγλου

διευθυντής σύνταξης

Ο Γιάννης Δεβετζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στο ιατρικό και επιστημονικό ρεπορτάζ. Σπούδασε Δημοσιογραφία και την Ιατρική στο ΑΠΘ.

Έχει λάβει το Δημοσιογραφικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011 (EU Health Prize For Journalist), και το 2012 έλαβε υποτροφία από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για μετεκπαίδευση σε Ουάσιγκτον και Μαϊάμι (International Exchange Alumni, US Department of State).

Έχει εργαστεί στις εφημερίδες Η Καθημερινή, Το Βήμα και Τα Νέα. Τα τελευταία 18 χρόνια καλύπτει ιατρικό ρεπορτάζ.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 διεθνή ιατρικά συνέδρια που έχουν γίνει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Επικοινωνία

Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε με την επιστημονική ομάδα του «Κλιμακτήριος» και υποβάλλεται τα ερωτήματά σας.

8 + 13 =