ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

A

Αιμορραγία της μήτρας. Κάθε αιμορραγία που προέρχεται από τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνορροϊκής περιόδου, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας. Δείτε επίσης Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας.

Αγγειοκινητικά συμπτώματα. Επίσης γνωστά ως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της πρώιμης μετεμμηνόπαυσης. Σε όλες σχεδόν τις γυναίκες, τα αγγειοκινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου χωρίς καμία παρέμβαση. Βλ. εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις.

Αιδοιοδυνία. Πόνος στον αιδοίο, συνήθως περιγράφεται ως κάψιμο, τσούξιμο, κνησμός ή ερεθισμός.

Αιδοίο. Τα εξωτερικά μέρη των γυναικείων γεννητικών οργάνων (χείλη ) γύρω από το άνοιγμα του κόλπου.

Άσκηση βάρους. Άσκηση κατά την οποία τα οστά και οι μύες λειτουργούν ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας ή γίνονται με το βάρος του σώματος. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ασκήσεις γρήγορου περπατήματος, τζόκινγκ, χορού και ασκήσεων αντίστασης. Μπορεί να επιβραδύνει την οστική απώλεια στα πρώτα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος.

Αιδοιοκολπίτιδα. Μια φλεγμονή ή λοίμωξη του αιδοίου που έχει πολλές αιτίες, όπως βακτήρια, ιούς, αλλεργιογόνα και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Μπορεί να προσβάλλει γυναίκες και κορίτσια οποιασδήποτε ηλικίας.

Ακράτεια ώθησης. Ακούσια διαρροή ούρων συνοδευόμενη από αίσθημα επείγουσας ανάγκης, συνήθως λόγω υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να βοηθηθεί με φαρμακευτική αγωγή και / ή θεραπεία πυελικού εδάφους. Δείτε επίσης ασκήσεις Kegel.

Ακράτεια ούρων. Ακούσια απώλεια ούρων που προκαλείται ποικίλλων αιτιών, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, χαλάρωση της πυέλου και σπασμών της ουροδόχου κύστης. Δείτε επίσης Ακράτεια, ακράτεια στρες, ακράτεια ώθησης.

Ασβέστιο. Ένα μέταλλο που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Το ασβέστιο βρίσκεται στον σκελετό, στα δόντια, στα κύτταρα και στο αίμα. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για υγιή οστά με ευεργετικά αποτελέσματα στην υπέρταση, στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στην παχυσαρκία και στις πέτρες των νεφρών. Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα μέσω διαιτητικών πηγών, όπως γαλακτοκομικές τροφές, μερικά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, λιπαρά ψάρια, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, τόφου και ξηρούς καρπούς. Τα συμπληρώματα χωρίς συνταγή είναι επίσης διαθέσιμα. Ένα παράδειγμα είναι το ανθρακικό ασβέστιο.

AIDS. Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, που προκαλείται από τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής ή μολυσμένων προϊόντων αίματος.

Alendronate. Από του στόματος, μη ορμονικό, συνταγογραφούμενο φάρμακο (διατίθεται στο εμπόριο ως Fosamax) έχει εγκριθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Αυξάνει την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος της σπονδυλικής στήλης και λοιπών καταγμάτων. Βλέπε επίσης διφωσφονικά, οστεοπόρωση.

Αμηνόρροια. Η απουσία μηνιαίας περιόδου μη σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση.

Ανδρογενετική αλωπεκία. Αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής στις μέσης ηλικίας γυναίκες. Τα πραγματικά αιτία είναι άγνωστα, αλλά φαίνεται πως προκαλείται από ένα συνδυασμό πολλαπλών παραγόντων όπως γενετική προδιάθεση, τοπικός μεταβολισμός ανδρογόνων, αυξητικοί παράγοντες, ορμόνες και στρες.

Ανδρογόνα. Μια ομάδα ορμονών που προωθούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ανδρικών δευτερογενών χαρακτηριστικών και δομών που ορίζουν το φύλο. Παράγονται σε μικρότερες ποσότητες στις γυναίκες και είναι σημαντικά στη σύνθεση των οιστρογόνων. Παίζουν επίσης ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, την πυκνότητα των οστών, την κατανομή του λιπώδους ιστού, την ενέργεια και την ψυχολογική ευεξία. Στις γυναίκες, τα κύρια ανδρογόνα παράγονται στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια και περιλαμβάνουν τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη και δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA).

Αντικαταθλιπτικά. Συνταγογραφούμενα φάρμακα  για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Παράδειγμα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Αντισύλληψη. Μέθοδοι αποτροπής  εγκυμοσύνης που περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, προφυλακτικά, κολπικά σπερματοκτόνα, ενδομήτριες συσκευές (IUD) και άλλα.

Αντιυπερτασικά. Συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης όπως για παράδειγμα η υδροχλωροθειαζίδη.

Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ). Δείκτης αποθεματικού των ωοθηκών. τα επίπεδα AMH χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκτίμηση του αποθεματικού των ωοθηκών σε γυναίκες που αναζητούν αξιολόγηση γονιμότητας. Τα επίπεδα της πέφτουν σε μη ανιχνεύσιμα ποσά περίπου 5 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Η αντιμυλλέριος ορμόνη χρησιμοποιείται ως μέσο πρόβλεψης της ηλικίας της εμμηνόπαυσης.

Αγχώδης διαταραχή. To συναίσθημα φόβου, νευρικότητας ή τρόμου που συνοδεύεται από ανησυχία ή ένταση.

Αναστολείς αρωματάσης. Μια τάξη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Δρα αναστέλλοντας τον σχηματισμό οιστρογόνων στους ιστούς του σώματος.

Αρθρίτιδα. Φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων που συχνά συνοδεύεται από πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και ερυθρότητα καθώς και παραμορφώσεις των προσβεβλημένων αρθρώσεων.

Ασυμπτωματικότητα. Η απουσία συμπτωμάτων.

Αθηροσκλήρωση. Ονομάζεται επίσης σκλήρυνση των αρτηριών. Πάθηση που χαρακτηρίζεται από στένωση των αρτηριών που προκαλούνται από πλάκες πλούσιες σε χοληστερόλη στο εσωτερικό του αρτηριακού τοιχώματος. Η αθηροσκλήρωση είναι μια κοινή αιτία καρδιακών παθήσεων. Μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες του εγκεφάλου καθώς και τις αρτηρίες των άκρων.

Ατροφική κολπίτιδα. Φλεγμονή ή μόλυνση του κόλπου. Μερικές φορές συνοδεύεται από κολπικά τοιχώματα που είναι λεπτά, λεία, ωχρά, ξηρά και φλεγμονώδη.

Αύρα. Ένα νευρολογικό σύμπτωμα που εμφανίζεται λίγο πριν ή κατά την έναρξη της ημικρανίας. Τα συμπτώματα είναι κυρίως οπτικά, που χαρακτηρίζονται από φώτα που αναβοσβήνουν ή κυματοειδείς γραμμές ή ακόμη και προσωρινή απώλεια όρασης. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα ομιλίας ή μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή υπερβολική αδυναμία. Τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από 1 ώρα και είναι πλήρως αναστρέψιμα.

Αντισύλληψη. Οποιαδήποτε μέθοδος χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που επιθυμούν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη συνιστάται να χρησιμοποιούν αξιόπιστες αντισυλληπτικές μεθόδους έως ότου περάσει 1 έτος απουσίας περίοδου.

Άνοια. Απώλεια μνήμης και άλλων πνευματικών ικανότητων, αρκετά σοβαρή ώστε να επηρεάζει ουσιαστικά την ανεξαρτησία ή τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες.

Απορροφηματομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA). Η τυπική δοκιμή για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας (BMD). Το DXA χρησιμοποιεί τις αρχές της απορροφηματομετρίας (ο βαθμός στον οποίο οι ιστοί απορροφούν ακτινοβολία) για τον προσδιορισμό της οστικής πυκνότητας στην σπονδυλική στήλη , το ισχίο ή του συνολικής οστικής πυκνότητας του σώματος. Βλ. οστική πυκνότητα.

Αιμωδία. Ερεθισμός του δέρματος, που κυμαίνεται από σοβαρό κνησμό έως φανταστικά συμπτώματα «μυρμηγκιών που σέρνονται στο δέρμα» που βιώνουν ορισμένες περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ακράτεια. Ακούσια απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων) και / ή έλεγχος του εντέρου (πρωκτική ακράτεια).

Αγονία. Η κατάσταση της ανικανότητας ή της αποτυχίας αναπαραγωγής.

Αυπνία. Η δυσκολία ενός ατόμου να κοιμηθεί η να διατηρήσει επιτυχημένα τον ύπνο.

Ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις των ουρογεννητικών μυών. Χρήσιμες για την αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων.

Επιστροφή ↑

Β

Βελονισμος. Πρακτική της αρχαίας κινεζικής ιατρικής που περιλαμβάνει διέγερση ορισμένων ανατομικών σημείων στο σώμα για θεραπευτικούς σκοπούς, συνήθως διάτρησης του δέρματος με βελόνα.

Βιταμίνη D. Ένα θρεπτικό συστατικό που επιτρέπει μεταξύ άλλων την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα. Συνήθως παράγεται στο δέρμα ως απόκριση στο φως του ήλιου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείται αντηλιακό. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος. Συνήθως συνιστάται σε άτομα ανεπαρκούς έκθεσης στον ήλιο.

Βαζεδοξιφένη (BZA). Ένας αγωνιστής / ανταγωνιστής οιστρογόνων, επίσης γνωστός ως εκλεκτικός διαμορφωτής υποδοχέων οιστρογόνου (SERM), που βοηθά στην προστασία της μήτρας από την πάχυνση που μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συζευγμένα οιστρογόνα για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών εξάψεων ως εναλλακτική της θεραπείας με οιστρογόνα και προγεστογόνη (EPT).

Βιοανάδραση. Η τεχνική της μετατροπής ασυνείδητων ή ακούσιων σωματικών διεργασιών (όπως καρδιακοί παλμοί ή εγκεφαλικά κύματα) ώστε να γίνονται αντιληπτές από τις αισθήσεις (προκειμένου να τις χειριστούμε με συνειδητό διανοητικό έλεγχο).

Βιοψία. Μια μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα ιστού και εξετάζεται μικροσκοπικά για την παρουσία νόσου (συχνά καρκίνου).

BRCA1 και BRCA2 γονίδια. Μεταλλαγές γονιδίων με πιθανά καρκινικά αποτελέσματα. Οι γυναίκες με αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις αναγνωρίζονται μερικές φορές μέσω του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Επιστροφή ↑

Γ

Γνωστική λειτουργία. Συνειδητή πνευματική δραστηριότητα (σκέψη, συλλογισμός, ανάμνηση).

Γόνιμη. Ικανή για αναπαραγωγή.

Γονιμοποίηση. Η στιγμή κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο διαπερνά ένα ωάριο και ένα έμβρυο ξεκινά να αναπτύσσεται.

Γκαμπαπεντίνη. Ένα μη ορμονικό συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, μερικές φορές συνταγογραφείται για τη θεραπεία εξάψεων.

Γεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης (GSM). Ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών που μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στα χείλη, την κλειτορίδα, τον κόλπο, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Ο όρος περιλαμβάνει εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που επηρεάζουν την κολπική περιοχή καθώς και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Γλαύκωμα. Μια ασθένεια του ματιού που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στο μάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του οπτικού δίσκου και σταδιακή απώλεια της όρασης.

Γονόρροια. Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Στις γυναίκες, τα συμπτώματα είναι ήπια ή ανύπαρκτα. Η γονόρροια χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί στην αναπαραγωγική οδό, στον πρωκτό, στην ουρήθρα, στο στόμα, στο λαιμό και στα μάτια. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Γυναικολόγος. Γιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα και την υγεία των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων.

Επιστροφή ↑

Δ

Διμερής ωοτρεκτομή. Η χειρουργική αφαίρεση και των δύο ωοθηκών (και συνήθως των σαλπίγγων).

Διφωσφονικά. Μια κατηγορία συνταγογραφούμενων μη ορμονικών φαρμάκών ειδικά για τα οστά για την πρόληψη και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Λειτουργεί μειώνοντας τη  εκφυλιστική δραστηριότητα των οστικών κυττάρων, διατηρώντας την πυκνότητα των οστών και την αντοχή των οστών, καθώς και μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Δείτε επίσης Alendronate, Ibandronate, Risedronate.

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ένας αριθμός που υπολογίζεται από το βάρος και το ύψος ενός ατόμου που παρέχει για τους περισσότερους ανθρώπους μια αξιόπιστη ένδειξη του μεγέθους του σώματος. Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της σχέσης που μπορεί να έχει η σωματική διάπλαση με χρόνια προβλήματα υγείας.

Διαστολή και επιμέλεια. Μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει διαστολή (άνοιγμα) του τραχήλου της μήτρας και απόξεση, αφαίρεση και ανάλυση της επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο) για τον προσδιορισμό της αιτίας της ανώμαλης αιμορραγίας της μήτρας, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Διαδερμικά οιστρογόνα. Η θεραπεία με οιστρογόνα χορηγείται μέσω του δέρματος περνώντας στην κυκλοφορία του αίματος, π.χ μέσω δερματικού επιθέματος ή τοπικής λοσιόν, κρέμας ή τζέλ.

Δυσλιπιδαιμία. Μη φυσιολογική ποσότητα λιπιδίων (χοληστερόλη και / ή λίπος) στο αίμα.

Δυσμηνόρροια. Πυελικός πόνος και κράμπες που σχετίζονται με την περίοδο.

Δυσπαρεύνια. Κολπικός πόνος κατά τη συνουσία.

Δυσπλασία. Η ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Η δυσπλασία είναι μια προκαρκινική πάθηση που μπορεί ή όχι να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Επιστροφή ↑

Ε

Εναλλακτική ιατρική. Βλέπε Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική.

Ενδομητρίωση. Μια κατάσταση κατά την οποία το ίδιο είδος ιστού που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (π.χ. στις ωοθήκες ή στο έντερο), συχνά με αποτέλεσμα σοβαρό πυελικό πόνο και υπογονιμότητα.

Ενδομήτριο. Ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας.

Εστεροποιημένα οιστρογόνα. Από του στόματος χρήσης προϊόντα από συνθετικά μείγματα οιστρογόνων.

Ειδικός γυναικείας υγείας. Ένας γιατρός, ιατρός, βοηθός γιατρού ή άλλος επαγγελματίας υγείας που ειδικεύεται σε θέματα υγείας των γυναικών.

Έμπλαστρο οιστρογόνου. Επίσης, έμπλαστρο δέρματος οιστρογόνου ή σύστημα διαδερμικής διάθεσης οιστρογόνου. Μια μορφή θεραπείας με οιστρογόνα που περιέχεται σε ένα ειδικό έμπλαστρο που προσκολλάται στο δέρμα. Η τεχνολογία επιθέματος επιτρέπει τη σταδιακή απελευθέρωση οιστρογόνων μέσω του δέρματος απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, όπου κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα (συστημικά), επηρεάζοντας πολλούς διαφορετικούς ιστούς. Βλ. οιστρογόνα.

Εξαψη. Μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ερυθρότητα σε πρόσωπο και λαιμό, εφίδρωση, και γρήγορο καρδιακό παλμό, που συχνά ακολουθείται από σύγκρυο. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη δυσφορία σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση, που πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα αλλαγών στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Εάν ο υποθάλαμος λανθασμένα νιώσει ότι η γυναίκα είναι πολύ ζεστή, ξεκινά μια αλυσίδωτή αντίδραση. Τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος αρχίζουν να διαστέλλονται (μεγεθύνονται), αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην επιφάνεια σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμότητα του σώματος. Βλ. αγγειοκινητικά συμπτώματα.

Ενδομήτρια συσκευή (IUD). Ονομάζεται επίσης ενδομήτριο σύστημα (IUS). Μια συσκευή με προγεστίνη ή χαλκό που εισάγεται στη μήτρα από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η συσκευή προγεστίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οιστρογόνα. Δείτε επίσης τη θεραπεία με οιστρογόνο συν προγεστογόνο (EPT).

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Μια ανίατη ασθένεια των ματιών που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες, που προκαλείται από την επιδείνωση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς.

Εμμηναρχή. Η πρώτη έμμηνος ρύση.

Εμμηνόπαυση. Η τελευταία έμμηνος ρύση , η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς περίοδο. Σηματοδοτεί το μόνιμο τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας. Είναι ένα φυσιολογικό, φυσικό γεγονός που σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών των ωοθηκών (κυρίως οιστρογόνων).

Εμμηνα. Η εμμηνορροϊκή περίοδος.

Εμμηνορροϊκός κύκλος. Η χρονική στιγμή κάθε μήνα (συνήθως κάθε 4 εβδομάδες) όπου ένα ωάριο αναπτύσσεται στην ωοθήκη, η επένδυση της μήτρας πυκνώνει και το ωάριο απελευθερώνεται στη μήτρα. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί από σπερματοζωάριο, η επένδυση της μήτρας (με τον ιστό του ωαρίου) αποβάλλεται μέσω της εμμήνου ρύσεως και ο κύκλος αρχίζει ξανά. Αυτός ο κύκλος συνήθως γίνεται ακανόνιστος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και τελειώνει εντελώς στην εμμηνόπαυση. Βλ. εμμηνόρροια.

Εμμηνόρροια. Η «περίοδος» μιας γυναίκας – η απόρριψη αίματος, εκκρίσεων και υπολειμμάτων ιστών από τη μήτρα που επαναλαμβάνεται σε μη έγκυες γυναίκες. Δείτε επίσης τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Εσωτερική θεραπεία. Προσέγγιση αυτοθεραπείας για τη διαχείριση συμπτωμάτων ή ασθενειών που ενσωματώνουν τεχνικές χαλάρωσης με τη διατροφή, την άσκηση και τις γνωστικές δεξιότητες.

Επαγγελματίας Εμμηνόπαυσης NAMS. Ένας εξουσιοδοτημένος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιστοποιημένος στον τομέα της εμμηνόπαυσης από τον Οργανισμό εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής ( North America menopause society).

Εκτός ετικέτας. Αναφέρεται στη χρήση ενός φαρμάκου για τη θεραπεία μιας πάθησης το οποίο δεν έχει εγκριθεί επίσημα από την κυβέρνηση. Αυτή η πρακτική είναι νόμιμη και κοινή στην ιατρική.

Εικονικό φάρμακο. Μια ανενεργή ουσία που χρησιμοποιείται σε ελεγχόμενα πειράματα που ελέγχουν την αποτελεσματικότητα μιας άλλης ουσίας (ως φάρμακο).

Εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων (SERM). Ενώσεις με παρόμοια χημική δομή με τα οιστρογόνα που έχουν οιστρογόνο επίδραση σε ορισμένους ιστούς και αντιοιστρογόνο επίδραση σε άλλους. Διατίθεται σε διάφορες συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές θεραπείες. Βλέπε Raloxifene, Tamoxifen.

Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Η πιο συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία αντικαταθλιπτικών. Τα SSRI εμποδίζουν την επαναπορρόφηση (επαναπρόσληψη) του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Η SSRI παροξετίνη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία εξάψεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Εξέταση αίματος κοπράνων. Επίσης γνωστή ως ανοσοχημική δοκιμή κοπράνων. Μια δοκιμή που ανιχνεύει την παρουσία αίματος στη γαστρεντερική οδό που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Έρπης, γεννητικών οργάνων. Λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και τύπου 2 (HSV-2). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον HSV-2 και η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Επιστροφή ↑

Η

Ημικρανία. Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται συνήθως από έναν μέτριο έως σοβαρό πόνο, που επικεντρώνεται συχνά στη μία πλευρά του κρανίου και συνήθως επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα. Άλλα συμπτώματα είναι ναυτία, έμετος και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο. Δείτε επίσης την Αύρα.

Ηχογράφημα. Μια διαδικασία απεικόνισης (που ονομάζεται υπερηχογράφημα) κατά την οποία ηχητικά κύματα που διέρχονται από ιστό δημιουργούν εικόνες δομών βαθιά μέσα στο σώμα.

Επιστροφή ↑

Θ

Θεραπεία με οιστρογόνο και προγεστογόνο (EPT). Επίσης γνωστή ως συνδυαστική ορμονική θεραπεία. Το οιστρογόνο είναι η ορμόνη σε αυτό το δίδυμο που παρέχει την μεγαλύτερη ανακούφιση για συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Το προγεστογόνο προστίθεται για την προστασία της μήτρας από τη διέγερση των οιστρογόνων και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Δείτε επίσης Υπερπλασία, Προγεστογόνο.

Θεραπεία με οιστρογόνα (ET). Γενικός όρος που περιγράφει ένα ευρύ φάσμα τύπων οιστρογόνων που διατίθενται σε διάφορες συστημικές και τοπικές συνθέσεις σε στοματικά, επιδερμικά έμπλαστρα και κολπικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών εξάψεων, κολπικής ατροφίας και για την πρόληψη της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Η ET συνταγογραφείται χωρίς προγεστογόνο σε γυναίκες χωρίς μήτρα. Βλ. οιστρογόνο, προγεστογόνο.

Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση (βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου). Στις γυναίκες, η FSH διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθηκικών θυλακίων (οι μικρές κύστεις που κρατούν τα ωάρια) και τα υποστηρικτικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του ωαρίου. Η FSH διεγείρει επίσης την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Όταν η παραγωγή οιστρογόνων είναι χαμηλή (μετά την εμμηνόπαυση), τα επίπεδα FSH θα είναι υψηλά.

Θυρεοειδής αδένας. Ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από το φωνητικές χορδές στο λαιμό που παράγει θυρεοειδή ορμόνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ανάπτυξης και του μεταβολισμού.

Επιστροφή ↑

Ι

Ινομυώματα. Συνηθισμένοι, καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι (μυώματα) που αποτελούνται από μυϊκά κύτταρα και συνδετικό ιστό που αναπτύσσονται εντός του τοιχώματος της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι μια κοινή αιτία μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας στη μέση ηλικία και πέραν αυτής. Δείτε επίσης Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας.

Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ένας ιός που επιτίθεται σταδιακά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός καταστρέφει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται Τ-βοηθητικά κύτταρα και δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του μέσα σε αυτά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σταδιακά οδηγεί στο AIDS, οπού ο ιός HIV έχει βλάψει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ινωδογόνο. Μια πρωτεΐνη που βοηθά στην πήξη του αίματος.

Ibandronate. Ένα ισχυρό συνταγογραφούμενο διφωσφονικό φάρμακο, εγκεκριμένο από τις κυβερνήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (αλλά όχι στον Καναδά) για την πρόληψη και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Βλ. διφωσφονικά.

Επιστροφή ↑

Κ

Καλοήθεια. Μη καρκινική υπερπλασία.

Κοιλιά. Το τμήμα του σώματος κάτω από τα πλευρά και πάνω από την λεκάνη.

Καρκίνος του μαστού. Μια ασθένεια στην οποία τα μη φυσιολογικά κύτταρα στο στήθος διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Τα κύτταρα μπορούν να εισβάλουν σε κοντινούς ιστούς και μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες) σε άλλα μέρη του σώματος.

Καλσιτονίνη. Μια ορμόνη που παράγεται από κύτταρα στον θυρεοειδή αδένα (βρίσκεται στον λαιμό) ελέγχοντας το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα και βοηθά στην απορρόφηση του από τα οστά. Αποτελεί εγκεκριμένη συνταγογραφούμενη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, αν και όχι τόσο ισχυρή όσο άλλα φάρμακα. Ένα παράδειγμα είναι η καλσιτονίνη σολομού.

Καρκίνος. Ένας γενικός όρος για περισσότερες από 100 ασθένειες στις οποίες υπάρχει ανεξέλεγκτη, ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD). Γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλές καταστάσεις που σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα, τόσο εντός όσο και εκτός της καρδιάς. Περιλαμβάνει καρδιακή νόσο, στεφανιαία νόσο (CAD) και στεφανιαία νόσο (CHD) καθώς και περιφερική αγγειακή νόσο. Δείτε επίσης τη στεφανιαία νόσο (CAD), καρδιακές παθήσεις.

Καταρράκτης. Μια θόλωση του φακού του ματιού που εμποδίζει τη διέλευση του φωτός. Συνδέεται με τη γήρανση.

Κλινική δοκιμή. Ένα οργανωμένο ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη με ασθενείς για την αξιολόγηση ιατρικής θεραπείας, φαρμάκου ή συσκευής.

Κλειτορίδα. Ένα μικρό, ευαίσθητο, τμήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων στο πρόσθιο άκρο του αιδοίου.

Κλονιδίνη. Συνταγογραφούμενο φάρμακο εγκεκριμένο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης Μερικές φορές συνταγογραφείται για τη θεραπεία ήπιων εξάψεων.

Κολονοσκόπηση. Απεικονιστική εξέταση του παχέος εντέρου που επιτρέπει επίσης τη βιοψία και την απομάκρυνση των προκαρκινικών πολύποδων. Δείτε επίσης Σιγμοειδοσκόπηση.

Κυστεκτομή. Χειρουργική αφαίρεση μιας κύστης των ωοθηκών, που πραγματοποιείται συχνά με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ονομάζεται λαπαροσκόπηση. Δείτε επίσης Λαπαροσκόπηση.

Κυστίτιδα. Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Δείτε επίσης λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Κυστεοκήλη. Η προβολή της ουροδόχου κύστης μέσω του κολπικού τοιχώματος. Πιθανόν να δώσει συμπτώματα του ουροποιητικού όπως ακράτεια.

Κατάθλιψη. Μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια επίμονη θλιβερή, ανήσυχη ή κενή διάθεση και συναισθήματα απελπισίας και αδυναμίας που επηρεάζουν το φαγητό, τον ύπνο και τη δραστηριότητα. Η μείζονα κατάθλιψη δεν έχει σχέση με τις αλλαγές της διάθεσης που αναφέρονται από κάποιες περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κατάλυση του ενδομητρίου. Μια χειρουργική διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται θερμική ενέργεια, με τη μορφή λέιζερ ή ηλεκτρικού ρεύματος, για την αφαίρεση ή την αραίωση του ενδομητρίου (η επένδυση της μήτρας) για τη θεραπεία της βαριάς αιμορραγίας της μήτρας.

Καρκίνος του ενδομητρίου. Καρκίνος της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο).

Κάταγμα. Το σπάσιμο των οστών, που προκύπτει είτε από τραύμα (όπως πτώση) είτε επειδή το οστό έχει εξασθενίσει από μια κατάσταση όπως η οστεοπόρωση. Βλ. οστεοπόρωση.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Μαλακά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STD) που προκαλείται από ορισμένα στελέχη του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτές οι αναπτύξεις του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και κνησμό.

Καρδιακές παθήσεις. Οικογένεια διαταραχών που επηρεάζουν τον καρδιακό μυ ή τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς (π.χ. αρρυθμία, στεφανιαία νόσο, στεφανιαία νόσο, διασταλμένη καρδιομυοπάθεια, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, μιτροειδής παλινδρόμηση και πνευμονική στένωση). Βλέπε επίσης Καρδιαγγειακή νόσο (CVD), στεφανιαία νόσος (CAD).

Καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Ένας αόριστος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμμηνόπαυση που εμφανίζεται αργότερα από το κανονικό ηλικιακό εύρος της εμμηνόπαυσης.

Καρκίνος ωοθηκών. Μια ανώμαλη ανάπτυξη ιστού που αναπτύσσεται σε κακοήθη όγκο στις ωοθήκες μιας γυναίκας.

Κύστη των ωοθηκών. Ένας σάκος γεμάτος με υγρό ή ημιστέρεο υλικό που σχηματίζεται πάνω ή μέσα σε μία από τις ωοθήκες. Συνήθως είναι μη καρκινική.

Κόλπος. Το μυϊκό, σωληνοειδές τμήμα της γυναικείας γεννητικής οδού που ενώνει τον τράχηλο (το κάτω μέρος της μήτρας) στο εξωτερικό του σώματος. Ο κόλπος επιτρέπει τη σεξουαλική επαφή, τον τοκετό και την απελευθέρωση της έμμηνου ρύσεως.

Κολπική ατροφία. Μια κατάσταση στην οποία η απώλεια οιστρογόνων οδηγεί σε λέπτυνση, ξηρότητα και ανελαστικότητα της επένδυσης του κόλπου και των ιστών του αιδοίου (τα εξωτερικά μέρη των γυναικείων γεννητικών οργάνων).  Οι κολπικές εκκρίσεις μειώνονται, με αποτέλεσμα μειωμένη λίπανση. Δείτε επίσης το σύνδρομο του ουρογεννητικού  στην εμμηνόπαυση.

Κολπική ξηρότητα. Ανεπαρκής λίπανση του κόλπου που μπορεί να προκληθεί από χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, φάρμακα ή έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης.

Κολπικά οιστρογόνα. Συνταγογραφούμενες θεραπείες οιστρογόνων που εφαρμόζονται κολπικά (ως κρέμα, δακτύλιο, υπόθετο ή δισκίο) για τη θεραπεία μέτριας έως σοβαρής κολπικής ξηρότητας και ατροφίας Οι περισσότερες θεραπείες κολπικών οιστρογόνων παρέχουν τοπική, όχι συστημική  θεραπεία. Δείτε επίσης Τοπική θεραπεία.

Κολπικό λιπαντικό. Μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με βάση το νερό που εφαρμόζονται στον κόλπο για τη μείωση της τριβής και τη μείωση της δυσφορίας κατά τη συνουσία.

Κολπικές ενυδατικές κρέμες. Μη συνταγογραφούμενα προϊόντα παρόμοια με τα κολπικά λιπαντικά, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια επίδρασης με αναπλήρωση και διατήρηση της περιεκτικότητας σε νερό στον κόλπο. Προτιμάται συχνά από γυναίκες που έχουν συμπτώματα ερεθισμού, κνησμού και καύσου πέραν της σεξουαλικής επαφής. Οι κολπικές ενυδατικές ουσίες βοηθούν επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς pH (επίπεδο οξύτητας) στον κόλπο, βοηθώντας στην προστασία από μολύνσεις (αλλά όχι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις).

Κολπίτιδα. Φλεγμονή στον κολπικό ιστό που δίνει συμπτώματα όπως κολπική απόρριψη, κάψιμο ή ερεθισμό. Οι ιστοί μπορεί να είναι επιρρεπείς σε τραυματισμό, σχίσιμο και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή ή σε πυελική εξέταση.

Επιστροφή ↑

Λ

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Λοίμωξη που εμφανίζεται όταν βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονή. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική θεραπεία.

Λαπαροσκόπηση. Μια χειρουργική διαδικασία ενδοσκόπησης της πυελικής κοιλότητας που γίνεται εισάγοντας ένα σωληνοειδές όργανο μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλιά.

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας / χοληστερόλη (LDL-C). Η «κακή» χοληστερόλη. Αυξήμενα επίπεδα της LDL-C αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Λειομύωμα. Ινομυωματικός όγκος. Βλ. ινομυώματα.

Λεκάνη. Το κάτω μέρος της κοιλιάς, που βρίσκεται μεταξύ των οστών του ισχίου.

Επιστροφή ↑

Μ

Μήτρα. Το μικρό, κοίλο όργανο σε σχήμα αχλαδιού στη λεκάνη μιας γυναίκας από την οποία προέρχεται η εμμηνορροϊκή αιμορραγία και στο οποίο αναπτύσσεται ένα έμβρυο. Δείτε επίσης Υστερεκτομή.

Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας (AUB). Αιμορραγία που είναι ανώμαλη σε συχνότητα, σοβαρότητα ή διάρκεια. Δεν σχετίζεται με τις ακανόνιστες περιόδους κατά την διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ή με την αιμορραγία εξαιτίας της ορμονικής θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Πιθανές αιτίες είναι η ανισορροπία των ορμονών, η εγκυμοσύνη, οι όγκοι του ινομυώματος, οι ανωμαλίες της μήτρας, ο καρκίνος και άλλες καταστάσεις του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας. Δείτε επίσης Δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας.

Μυκητιασική κολπίτιδα. Μία μόλυνση του κόλπου που προκαλείται από ένα από τα πολλά είδη μυκήτων που ονομάζεται Candida albicans.

Μαστογραφία. Εξειδικευμένη ακτινογραφία του μαστού που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μη φυσιολογικών αυξήσεων ή αλλαγών στον ιστό του μαστού.

Μελατονίνη. Μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο ως ανταπόκριση στο σκοτάδι. Έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση του 24-ωρου (κικάρδιου) ρυθμού του σώματος. Διατίθεται ως συμπλήρωμα χωρίς συνταγή.

Μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Βλ. περιεμμηνόπαυση.

Μηννορραγία. Αυξημένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία που συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ή αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.

Μεταβολικό σύνδρομο. Η παρουσία τριών ή περισσότερων από τους ακόλουθους παράγοντες: παχυσαρκία (αυξημένη περιφέρεια μέσης), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλή HDL-C, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης. Οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2 (διαβήτης ενηλίκων).

Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια τεχνική απεικόνισης που επιτρέπει την προβολή των μαλακών ιστών του σώματος.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Μια κατηγορία φαρμάκων με αναλγητική, αντιπυρετική και σε υψηλότερες δόσεις, αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ΜΣΑΦ είναι μη ναρκωτικά και έτσι χρησιμοποιούνται ως μη εθιστικές εναλλακτικές για τα ναρκωτικά. Πιο γνωστά είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη και είναι όλα διαθέσιμα χωρίς συνταγή.

Μετεμμηνόπαυση. Το χρονικό διάστημα μετά την εμμηνόπαυση (η τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδος).

Μητροσκόπιο. Ένα μεταλλικό ή πλαστικό όργανο που εισάγεται στον κόλπο για να εξετάσει τον κόλπο, τον τράχηλο και τη μήτρα. Δείτε επίσης την πυελική εξέταση.

Επιστροφή ↑

Ν

Νόσος  Αλτσχάιμερ. Μια προοδευτική ασθένεια στην οποία τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο εκφυλίζονται και η εγκεφαλική μάζα συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα μειωμένη σκέψη, συμπεριφορά και μνήμη.

Νυχτερινές εφιδρώσεις. Εξάψεις που συμβαίνουν τη νύχτα επηρεάζοντας τον ύπνο, ακόμη και αν δεν είναι αρκετά δυνατές για να προκαλέσουν αφύπνιση. Αν και είναι μύθος ότι η εμμηνόπαυση κάνει μια γυναίκα ευερέθιστη, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί κόπωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα. Βλ. εξάψεις.

Επιστροφή ↑

Ο

Οιστραδιόλη. Ονομάζεται επίσης 17β-οιστραδιόλη. Το πιο ισχυρό από τα φυσικά οιστρογόνα και τα πρωτογενή οιστρογόνα που παράγονται από τις γυναίκες στα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Διατίθεται σε φάρμακα από του στόματος, διαδερμικά επιθέματα (patches) και κολπικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων εγκεκριμένων για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών εξάψεων,

Οιστριόλη. Το λιγότερο ισχυρό από τα οιστρογόνα που παράγονται στο σώμα. Δεν διατίθεται σε εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Βλ. οιστρογόνα.

Οιστρογόνα. Μια ποικιλία χημικών ενώσεων ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την υγεία των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Είναι ενεργά σε πολλά κύτταρα σε όλο το σώμα αλληλεπιδρώντας με υποδοχείς οιστρογόνων. Τα τρία κύρια φυσικά οιστρογόνα στις γυναίκες είναι η οιστραδιόλη, η οιστρόνη και η οιστριόλη. Τα επίπεδα οιστρογόνου πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση. Διάφοροι τύποι θεραπειών οιστρογόνων είναι διαθέσιμοι για ενδείξεις εμμηνόπαυσης. Διατίθεται επίσης σε ορισμένα αντισυλληπτικά αλλά σε πολύ υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης. Δείτε επίσης τη θεραπεία με οιστρογόνα (ET).

Οποιοπαθητική. Ένα μη συμβατικό δυτικό ιατρικό σύστημα που βασίζεται στη θεωρία ότι η αντιμετωπίζοντας μια ασθένεια με μια ουσία που προκαλεί τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας σε υγιείς ανθρώπους θα θεραπεύσει παρόμοια συμπτώματα σε ασθενείς.

Ορμόνη. Συγκεκριμένα, μια ορμόνη του φύλου (όπως οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) που παράγεται από τις ωοθήκες στις γυναίκες, όρχεις στους άνδρες ή επινεφρίδια σε γυναίκες και άνδρες, επηρεάζει την ανάπτυξη ή τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων ή την ανάπτυξη δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου. Περιλαμβάνει επίσης ορμόνες όπως την θυρεοειδή ορμόνη.

Ουρο-γυναικολόγος. Γυναικολόγος ειδικά εκπαιδευμένος για τη θεραπεία προβλημάτων του γυναικείου ουρογεννητικού (ουροποιητικού και αναπαραγωγικού) συστήματος, όπως ακράτεια και προβλήματα χαλάρωσης της πυέλου.

Ουρολόγος. Ένας γιατρός ειδικά καταρτισμένος για τη θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Ορμονική θεραπεία(HT). Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συμπεριλαμβάνει ET και EPT. Βλέπε θεραπεία οιστρογόνου (ET) και θεραπεία οιστρογόνου συν προγεστογόνο (EPT).

Ομαλός λειχήνας. Μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που επηρεάζει το δέρμα του αιδοίου που χαρακτηρίζεται από την πάχυνση όλων των στρωμάτων του επιθηλίου. Η αιτία είναι άγνωστη, αν και υπάρχει υποψία αυτοάνοσης διαδικασίας. Θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή.

Οσπεμιφένη. Ένας εκλεκτικός διαμορφωτής υποδοχέα οιστρογόνων (SERM) που χρησιμοποιείται ως ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο για την θεραπεία της δυσπαρευνίας ( πόνου κατά

την σεξουαλική επαφή που αντιμετωπίζουν ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). Η πιο κοινή ασθένεια των αρθρώσεων. Αυξάνεται με τη «φθορά» της γήρανσης και επηρεάζει ιδιαίτερα τις ηλικιωμένες γυναίκες. Συνεχίζεται σημαντική έρευνα για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ ορμονών και αρθρίτιδας. Δείτε επίσης Ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οστεοπόρωση. Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των ηλικιωμένων γυναικών στην οποία η οστική πυκνότητα του σκελετού έχει μειωθεί σε σημείο όπου το οστό έχει γίνει εύθραυστο και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα, συχνά με μικρό η χωρίς τραυματισμό. Στις περισσότερες γυναίκες, η απώλεια οστών επιταχύνεται τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, η οποία σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Επιστροφή ↑

Π

Πρωκτική ακράτεια. Απώλεια ελέγχου του πρωκτικού σφιγκτήρα, που οδηγεί σε ακούσια διαρροή αερίων ή κοπράνων, επαρκή για να βλάψει την ποιότητα ζωής.

Πρόπτωση της ουροδόχου κύστης. Μια κατάσταση στην οποία η κύστη κινείται προς τα κάτω από την κανονική της θέση. Συνήθως προκαλείται από αδυναμία του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό. Δείτε επίσης πρόπτωση μήτρας.

Πρώιμη εμμηνόπαυση. Εμμηνόπαυση που εμφανίζεται νωρίτερα από το κανονικό εύρος της εμμηνόπαυσης. Βλ. πρόωρη εμμηνόπαυση.

Παχυσαρκία. Υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα που ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30. Η παχυσαρκία σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, ορισμένους καρκίνους, οστεοαρθρίτιδα και πρόωρο θάνατο. Βλ. δείκτη μάζας σώματος.

Πρωτοβουλία για την υγεία των γυναικών (Women’s Health Initiative). Μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που ιδρύθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 1991 για να εξετάσει τις πιο κοινές αιτίες θανάτου, αναπηρίας και μειωμένης ποιότητας ζωής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα ευρήματα που προβάλλονται περισσότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται στη  ορμονική θεραπεία  που ξεκίνησε σε ηλικιωμένες γυναίκες (πριν την περιεμμηνόπαυση) για να προσδιορίσει τη σχέση της με καρδιαγγειακές παθήσεις,  εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωση, καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.

Παραθυρεοειδής ορμόνη (PTH). Μια ουσία που παράγεται από τον παραθυρεοειδή αδένα (βρίσκεται στον λαιμό). Βοηθά το σώμα να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί ασβέστιο. Διατίθεται ως συνθετική ορμόνη (τεριπαρατίδη) σε ιατρική συνταγή ενέσιμου φαρμάκου που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατάγματος. Δείτε επίσης Οστεοπόρωση, Τεριπερατίδη.

Παροξετίνη. Εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και γενικής διαταραχής άγχους, καθώς και για τη θεραπεία εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Πυελική κοιλότητα. Ο χώρος μέσα στην κάτω κοιλιακή χώρα που συγκρατεί τα αναπαραγωγικά όργανα (π.χ. μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες).

Πυελική εξέταση. Κλινική εξέταση του αιδοίου (εξωτερικά γεννητικά όργανα), του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών. Ένα μητροσκόπιο εισάγεται στον κόλπο και ένα τεστ Παπανικολάου γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης. Δείτε επίσης το τεστ Παπανικολάου.

Πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID). Λοίμωξη της πυέλου που προκαλείται από βακτήρια, συνήθως από σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Το PID μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα, τις ωοθήκες και / ή τις σάλπιγγες και μπορεί να προκαλέσει πόνο, πυρετό, ουλές των πυελικών οργάνων και υπογονιμότητα.

Περιεμμηνόπαυση. Το χρονικό διάστημα που ξεκινά με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο και άλλες αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και εκτείνεται  μέχρι την τελική εμμηνόπαυση (διακοπή της περιόδου) έως ένα έτος μετά. Ο όρος αναφέρεται στην φυσική εξέλιξη της εμμηνόπαυσης και όχι στην επεμβατική προκεκλημένη εμμηνόπαυση. Ονομάζεται και εμμηνοπαυσιακή μετάβαση. Βλ. προκεκλημένη εμμηνόπαυση

Πρόωρη εμμηνόπαυση. Εμμηνόπαυση που εμφανίζεται κατά ή πριν από την ηλικία των 40 ετών, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης, αυτοάνοσων διαταραχών ή ιατρικών διαδικασιών ή θεραπειών. Δείτε επίσης την πρώιμη εμμηνόπαυση.

Προεμμηνόπαυση. Το χρονικό διάστημα από την εφηβεία (έναρξη των εμμηνορροϊκών περιόδων) έως την εμμηνόπαυση.

Πρωτογενής ανεπάρκεια των ωοθηκών (POI). Μια πάθηση που εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών στην οποία παραλείπονται πολλές διαδοχικές περίοδοι ή δεν υπάρχουν καθόλου περίοδοι, to οποίo μπορεί να αποτελεί ένδειξη εμμηνόπαυσης ή πολύ λίγων ωαρίων στις ωοθήκες. Ωστόσο η POI διαφέρει από την πρόωρη εμμηνόπαυση στο ότι η ωοθηκική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί.

Προγεστίνη. Μια κατηγορία ενώσεων προγεστογόνης που συντίθενται για να δρουν σαν προγεστερόνη στο σώμα. Διατίθεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα από το στόμα και σε συνδυασμό με οιστρογόνα σε επιθέματα. Βλέπε επίσης ορμονική θεραπεία προγεστογόνη, ορμονκή θεραπεία.

Προγεστερόνη. Μια γυναικεία ορμόνη που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες μετά την ωορρηξία για να προετοιμάσει την επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) για να λάβει και να διατηρήσει το γονιμοποιημένο ωάριο και έτσι να επιτρέψει την εγκυμοσύνη. Εάν δεν εμφανιστεί εγκυμοσύνη, τα επίπεδα προγεστερόνης (και οιστρογόνων) μειώνονται, με αποτέλεσμα την εμμηνόρροια. Διατίθεται σε συνταγογραφούμενες και μη συνταγογραφούμενες θεραπείες (ως βιο-ταυτόσημη ορμόνη). Δείτε επίσης ορμονική θεραπεία.

Προγεστογόνο. Μια φυσική ή συνθετική προγεστατική ορμόνη. Υπάρχουν διάφορες επιλογές προγεστογόνου: προγεστερόνη (ταυτόσημη με την ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες) και αρκετές διαφορετικές προγεστίνες (ενώσεις που συντίθενται για να δρουν σαν προγεστερόνη). Δείτε επίσης Προγεστερόνη, Προγεστερόνη, Ορμονική θεραπεία.

Πρόπτωση. Η πτώση ή ολίσθηση ενός μέρους του σώματος από τη συνήθη θέση του (π.χ. πρόπτωση μήτρας ή ουροδόχου κύστης). Βλ. πρόπτωση της ουροδόχου κύστης

Επιστροφή ↑

Ρ

Ραλοξιφαίνη. Ένας τύπος κατηγορίας φαρμάκων γνωστών ως εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs).  Συνταγογραφούμενο φάρμακο εγκεκριμένο για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ραλοξιφαίνη μελετάται επίσης ως φάρμακο πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Δείτε επίσης εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων (SERM).

Ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA). Μια ασθένεια των αρθρώσεων που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλοντας υγιή ιστό και προκαλώντας φλεγμονή. Διαφορετική από την οστεοαρθρίτιδα που σχετίζεται με την φυσιολογική φθορά. Συχνά επηρεάζει τις γυναίκες στη μέση ζωή και πέραν αυτής. Δείτε επίσης την Οστεοαρθρίτιδα.

Risedronate. Διφωσφονικό συνταγογραφούμενο φάρμακο για την πρόληψη και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Βλέπε επίσης διφωσφονικά, οστεοπόρωση.

Επιστροφή ↑

Σ

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική. Ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών φιλοσοφιών και προσεγγίσεων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη συμβατική ιατρική. Μια θεραπεία ονομάζεται «συμπληρωματική» όταν χρησιμοποιείται εκτός από τη συμβατική ιατρική, ενώ ονομάζεται «εναλλακτική» όταν χρησιμοποιείται στην θέση συμβατικής θεραπείας.

Στραγγειακή απολίνωση. Το δέσιμο, σύσφιξη και / ή κοπή των σαλπίγγων για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και την πρόκληση στειρότητας.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Μια κατάσταση στην οποία η καρδιά δεν μπορεί να διατηρήσει επαρκή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Συζευγμένα οιστρογόνα. Ένα μείγμα ορμονών οιστρογόνου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και ξηρότητα του κόλπου, καύση και ερεθισμός. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και την αντικατάσταση οιστρογόνων σε γυναίκες με ανεπάρκεια των ωοθηκών ή άλλες καταστάσεις που προκαλούν έλλειψη φυσικών οιστρογόνων στο σώμα.

Στεφανιαία αρτηριακή νόσος. Γνωστή και ως στεφανιαία νόσος. Η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου, αναφέρεται σε κατεστραμμένα ή νοσούντα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν αίμα στην καρδιά. Βλέπε επίσης Καρδιαγγειακές παθήσεις, Καρδιακές παθήσεις.

Στεφανιαία καρδιακή νόσος. Βλ. στεφανιαία νόσο.

Συνήθης ορμόνες. Θεραπείες ορμονών που αναμιγνύονται σε συνταγές όπως τοπικές κρέμες, τζέλ, λοσιόν, δισκία και υπόθετα. Αυτές οι ενώσεις δεν ρυθμίζονται από την κυβέρνηση. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια δεν έχουν αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές.

Σεξουαλική λειτουργία. Ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει θέματα σεξουαλικής επιθυμίας, διέγερσης, ικανοποίησης και συμπεριφοράς.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI). Μια ασθένεια μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με απροστάτευτη σεξουαλική κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος HPV (η μόλυνση που οδηγεί σε προκαρκινική ή καρκινική παθολογία του τραχήλου της μήτρας ), η γονόρροια και ο ιός HIV (η μόλυνση που προκαλεί το AIDS).

Σιγμοειδοσκόπηση. Εξέταση για προβολή μέσα στο ορθό και το κάτω κόλον. Δείτε επίσης Κολονοσκόπηση.

Σόγια. Τροφές σόγιας (όπως ξηροί καρποί και τόφου) και συμπληρώματα χωρίς συνταγή που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τα οφέλη τους στην υγεία, όπως η ανακούφιση από ήπιες εξάψεις, αν και η έρευνα δεν είναι πειστική. Δείτε επίσης Ισοφλαβόνες, Φυτοοιστρογόνα.

Στατίνες. Μια ομάδα συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης. Βλέπε επίσης χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-C), χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-C).

Σύφιλη. Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Μπορεί να παραμείνει μη ανιχνευμένο για πολλά χρόνια. Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί σε πρώιμα στάδια με μία δόση πενικιλλίνης.

Συστημική θεραπεία. Φαρμακευτική θεραπεία που εισέρχεται στην κυκλοφορία επηρεάζοντας πολλά συστήματα του σώματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φάρμακα οιστρογόνων από το στόμα και το δέρμα. Δείτε επίσης Τοπική θεραπεία.

Σκληροατροφικός Λειχήνας. Αραίωση του επιθηλίου αιδοίου που χαρακτηρίζεται από μικρές γυαλιστερές λευκές κηλίδες που ενώνονται σε μεγαλύτερες πλάκες. Το δέρμα σχίζεται εύκολα, και εμφανίζει εκχυμώσεις και ατροφίες. Μπορεί επίσης να υπάρχει κνησμός, αιμορραγία, και φουσκάλες. Οι βλάβες μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους μηρούς, το στήθος και τους ώμους.

Επιστροφή ↑

Τ

T-Score Z-score. Τιμές που περιγράφουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της αντοχής των οστών και της πρόβλεψης του κινδύνου κατάγματος. Η βαθμολογία Ζ συγκρίνει την οστική πυκνότητα στις  γυναίκες παρόμοιας ηλικίας και αποτελεί έναν γενικό δείκτη της ανάγκης για πρόσθετες διαγνωστικές μελέτες, ενώ η βαθμολογία Τ συγκρίνει την οστική πυκνότητα στις νέες γυναίκες και είναι  δείκτης της ανάγκης για θεραπεία. Δείτε επίσης Οστική πυκνότητα, Απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA).

Ταμοξιφαίνη. Ένας εκλεκτικος διαμορφωτής υποδοχέων οιστρογόνων (SERM) εγκεκριμένος για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Αν και έχει αντιοιστρογόνο δράση στο στήθος, ενεργεί σαν ένα οιστρογόνο στη μήτρα και συμβάλλει στην αύξηση της πυκνότητας του ενδομητρίου. Δείτε επίσης Επιλεκτικό διαμορφωτή υποδοχέα οιστρογόνου (SERM).

Τεριπερατίδη. Ενέσιμο συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης σε γυναίκες που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για κάταγμα. Δείτε επίσης την παραθυρεοειδική ορμόνη (PTH), οστεοπόρωση.

Τεστοστερόνη. Η ανδρογόνος ορμόνη που είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση και διατήρηση των ανδρικών δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου. Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη (που παράγεται εν μέρει από τις ωοθήκες) μπορεί να ρυθμίσει τη σεξουαλική επιθυμία και να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών. Δείτε επίσης Ανδρογόνο.

Τριχομονάδες. Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Trichomonas vaginitis. Συνήθως συνοδεύεται από άφθονες κολπικές απορρίψεις. Μπορεί επίσης να υπάρχουν συμπτώματα της ουροδόχου κύστης. Αντιμετωπίζεταιε με τα αντιπαρασιτικά φάρμακα μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη.

Τράχηλος της μήτρας. Το κάτω, στενό άκρο της μήτρας. Ένα τεστ Παπανικολάου εξετάζει για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για αλλαγές που ενδεχομένως να εξελισσόταν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου (δυσπλασία).

Τοπική θεραπεία. Φαρμακευτική θεραπεία που δρα περιορισμένα Δεν έχει συστημικό χαρακτήρα (δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία, επηρεάζοντας πολλαπλά συστήματα του σώματος). Για παράδειγμα τα περισσότερα κολπικά οιστρογόνα φάρμακα. Δείτε επίσης Συστημική θεραπεία.

Τεστ ΠΑΠ. Εξέταση στην οποία ένα δείγμα κυττάρων λαμβάνεται από τον τράχηλο μιας γυναίκας και εξετάζεται στο μικροσκόπιο για προκαρκινικές καταστάσεις. Ονομάστηκε από τον Γιώργο Ν. Παπανικολάου.

Επιστροφή ↑

Υ

Υπέρηχος μαστού. Μια μη επεμβατική, ασφαλής τεχνική που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη απεικόνιση δομών βαθιά μέσα στο στήθος. Συχνά χρησιμοποιείται επιπρόσθετα με την μαστογραφία και μπορεί να προσδιορίσει εάν μια ανωμαλία είναι κύστη ή συμπαγής ιστός.

Υπολογιστική αξονική τομογραφία (CAT). Ένα ειδικό είδος απεικόνισης σώματος που επεξεργάζεται από υπολογιστή και εμφανίζεται σε οθόνη για προβολή.

Υπερπλασία του ενδομητρίου. Υπερβολική ανάπτυξη ιστού ή πάχυνση της μήτρας, που πιθανώς προκαλείται από περίσσεια οιστρογόνων. Είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο της μήτρας.

Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλης (HDL-C). Αναφέρεται ως «καλή» χοληστερόλη. Η υψηλή HDL-C βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Υπερπλασία. Βλ.υπερπλασία του ενδομητρίου.

Υποκινητική διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας. Προβλήματα με σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, οργασμική ανταπόκριση και σεξουαλικό πόνο. Μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού των περιμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

Υστερεκτομή. Χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Δεν έχει ως αποτέλεσμα την εμμηνόπαυση, σηματοδοτεί την λήξη της περιόδου και τη γονιμότητας. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά λανθασμένα για να περιγράψει την αφαίρεση της μήτρας και των δύο ωοθηκών, γεγονός που οδηγεί σε χειρουργική εμμηνόπαυση.

Υστεροσκόπηση. Μια χειρουργική διαδικασία για την εξέταση του εσωτερικού της μήτρας εισάγοντας έναν λεπτό, φωτισμένο σωλήνα στον κόλπο και μέσω του τραχήλου της μήτρας (κάτω, στενό άκρο της μήτρας).

Υπερηχογράφημα πυέλου. Εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει μια ηλεκτρονική εικόνα των οργάνων της λεκάνης.

Υπερηχογράφημα. Μια τεχνική διαγνωστικής απεικόνισης βασισμένη στην εφαρμογή υπερήχων, που χρησιμοποιείται για να δει εσωτερικές δομές σώματος όπως τένοντες, μύες, αρθρώσεις, αγγεία και εσωτερικά όργανα. Χρήσιμοποείται σε περιπτώσεις μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας, διάγνωση καρκίνου του μαστού και αξιολόγηση του τραχήλου της μήτρας.

Επιστροφή ↑

Φ

Flibanserin. Ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία της διαταραχής της σεξουαλικής επιθυμίας σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

FRAX. Λογισμικό υπολογισμού κινδύνου κατάγματος εντός των προσεχών 10 ετών στις γυναίκες.

Φυσική ιατρική. Ένα εναλλακτικό ιατρικό σύστημα που βλέπει την ασθένεια ως εκδήλωση αλλαγών στις διαδικασίες με τις οποίες το σώμα θεραπεύεται φυσικά.

Φυτοοιστρογόνα. Φυτικές ενώσεις (όπως οι ισοφλαβόνες) που έχουν μια χημική δομή παρόμοια με αυτήν των οιστρογόνων και έχουν ελαφρά οιστρογονική δράση που. Διατίθεται σε τρόφιμα (όπως η σόγια) και ως συμπληρώματα χωρίς συνταγή. Δείτε επίσης τις ισοφλαβόνες.

Επιστροφή ↑

Χ

Χημειοθεραπεία. Η χρήση χημικών παραγόντων στη θεραπεία ή τον έλεγχο ασθενειών (όπως καρκίνος). Τα φάρμακα έχουν τοξική επίδραση στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Χοληστερίνη. Μια κηρώδης, λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Το σώμα χρειάζεται την χοληστερόλη για να παράγει ορμόνες, βιταμίνη D και ουσίες που συμβάλλουν στην  αφομοίωση των τρόφιμων. Το σώμα παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται. Η χοληστερόλη βρίσκεται επίσης σε ορισμένα από τα τρόφιμα που τρώτε.

Χρόνια κατάσταση. Μια ιατρική κατάσταση που διαρκεί ή επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιστροφή ↑

Ψ

Ψηφιακή μαστογραφία. Μαστογραφία που καταγράφει την εικόνα του μαστού απευθείας σε έναν υπολογιστή και μπορεί να μεγεθυνθεί ή να επισημανθεί. Αυτή η τεχνολογία είναι ακριβότερη από τη μαστογραφία φιλμ και όχι τόσο ευρέως διαθέσιμη. Βλ. μαστογραφία.

Επιστροφή ↑

Ω

Ωχρινοτρόπος ορμονη (LH). Παράγεται από την υπόφυση (βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου). Στις γυναίκες, βοηθά το κυρίαρχο θυλάκιο να απελευθερώσει το ωάριό του από την ωοθήκη (ωορρηξία).

Ωοθήκη. Η γυναικεία γονάδα, μία από το ζέυγος των αναπαραγωγικών αδένων στις γυναίκες που βρίσκονται στη λεκάνη, μία σε κάθε πλευρά της μήτρας. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ωοθήκες παράγουν ωάρια και ορμόνες όπως οιστρογόνα, προγεστερόνη ή τεστοστερόνη. Κατά τη διάρκεια κάθε μηνιαίου κύκλου, ένα ωάριο απελευθερώνεται από μία ωοθήκη. Το ωάριο ταξιδεύει από την ωοθήκη μέσω σάλπιγγας στη μήτρα. Οι ωοθήκες είναι η κύρια πηγή γυναικείων ορμονών πριν από την εμμηνόπαυση.

Ωορρηξία. Η απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη.

Επιστροφή ↑