Έρευνα, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ σε τακτική βάση -τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα-, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με όσες κάνουν λιγότερο σεξ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 γυναίκες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 45 ετών, τις οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσες γυναίκες έκαναν σεξ, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μια φορά το μήνα.

Ως σεξουαλική δραστηριότητα οι επιστήμονες κατέγραψαν εκτός από τη σεξουαλική επαφή, το στοματικό σεξ, το σεξουαλικό άγγιγμα και το να προσποιείται κανείς σεξουαλική διέγερση.

Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%. Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα).

Μέχρι το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.