Στα συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνονται οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Queensland, στην Αυστραλία, η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλει στις γυναίκες και η αιτία βρίσκεται στην ηλικία της πρώτης περιόδου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 γυναίκες μέσης ηλικίας σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης για την αναπαραγωγική υγεία και τις χρόνιες παθήσεις (InterLACE).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με εμμηναρχή στην ηλικία των 11 ετών ή νωρίτερα, αντιμετώπιζαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο συχνών εξάψεων και νυχτερινής εφίδρωσης, γνωστά ως αγγειοκινητικά συμπτώματα, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα συγκρίθηκαν με αυτά γυναικών που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου οι οποίες είχαν την πρώτη τους περίοδο μετά την ηλικία των 14 ετών.

«Ο κίνδυνος των γυναικών με πρόωρη εμμηναρχή να βιώσουν και τα δύο αυτά συμπτώματα ήταν μεγαλύτερος από ό,τι να βιώσουν μόνο το ένα», αναφέρουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι η πρόωρη έμμηνος ρύση έχει συνδεθεί με επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η επικεφαλής του προγράμματος InterLACE, καθηγήτρια Gita Mishra ανέφερε πως η παχυσαρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στα ευρήματα.

«Οι γυναίκες που είχαν πρόωρη έμμηνο ρύση και ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη μέση ηλικία, είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συχνών εξάψεων και νυχτερινής εφίδρωσης, σε σχέση με τις γυναίκες που βίωσαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση σε ηλικία 14 ετών και άνω και είχαν φυσιολογικό βάρος. Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν τις γυναίκες με πρόωρη έμμηνο ρύση να εγγραφούν σε προγράμματα προώθησης της υγείας, ειδικά για τη διαχείριση του βάρους κατά την ενήλικη ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά η ειδικός.