Και όμως, υπάρχουν πολλά βότανα και φυτικές βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν τις δυσάρεστες εξάψεις. Δείτε μερικά από αυτά που η δράση τους έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Τσιμιτσιφούγκα ή black cohosh (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa)

Τελευταία αυτό το βότανο έχει τύχει προσοχής από τους επιστήμονες λόγω της επίδρασης που φαίνεται να έχει έναντι των εξάψεων χωρίς ωστόσο να υφίστανται εμπεριστατωμένα ερευνητικά συμπεράσματα. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι βοηθήθηκαν. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η Τσιμιτσιφούγκα δεν λειτουργεί μιμητικά ως προς τα οιστρογόνα όπως κάποτε θεωρούνταν, μειώνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του σε ορμονικά ευαίσθητους ιστούς ( πχ μήτρα, στήθος ).

Γενικά θεωρείται ένα ασφαλές βότανο, μολονότι υπάρχουν αναφορές που το συνδέουν με ηπατικά προβλήματα, κάτι που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense)

Έπειτα από πέντε ελεγχόμενες μελέτες, δεν βρέθηκαν σταθερές ή πειστικές αποδείξεις ως προς την θετική επίδραση εκχυλίσματος φύλλων του κόκκινου τριφυλλιού κατά των εξάψεων. Παρόλα αυτά όπως και με την Τσιμιτσιφούγκα, ορισμένες γυναίκες ισχυρίζονται ότι το κόκκινο τριφύλλι τις βοήθησε.

Αν και μελέτες αναφέρουν λίγες παρενέργειες και κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κατά τη χρήση, εφαρμογές σε ζώα έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στους ορμονικά ευαίσθητους ιστούς.

Ντονγκ κουάι (Angelica sinensis)

Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πάνω από 1200 χρόνια. Έως τώρα έχουν διεξαχθεί μόνο τυχαίες μελέτες που επιχείρησαν να προσδιορίσουν τυχόν επιδράσεις του βοτάνου στην μείωση των εξάψεων, ωστόσο δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το Ντονγκ κουάϊ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από γυναίκες με ινομυώματα ή προβλήματα πήξης του αίματος όπως η αιμοφιλία ή από γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη, όπως η βαρφαρίνη, καθώς μπορεί να προκύψουν επιπλοκές αιμορραγίας.

Τζίνσενγκ (Panax ginseng ή Panax quinquefolius)

Η έρευνα δείχνει την ευεργετική δράση του ginseng σε σχέση με ορισμένα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου καθώς και την συμβολή του στην συνολική αίσθηση ευεξίας. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί χρήσιμο στην καταπολέμηση των εξάψεων.

Ρίζα κάβα κάβα  (Piper methysticum

Έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει το άγχος αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις δράσης έναντι των εξάψεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κάβα έχει συσχετιστεί με ηπατική νόσο. Μάλιστα ο αμερικάνικος οργανισμός υγείας έχει εκδώσει προειδοποίηση σε ασθενείς και παρόχους για το κάβα, λόγω της δυνατότητάς του να βλάψει το ήπαρ ενώ για τον ίδιο λόγο o οργανισμός υγείας του Καναδά  έχει απαγορεύσει την διάθεση του προϊόντος στην χώρα.

Έλαιο νυχτολούλουδου (Oenothera biennis)

Αποτελεί ένα ακόμα βότανο που προωθείται ως εναλλακτική θεραπεία έναντι των εξάψεων. Στα πλαίσια μελέτης σε 56 γυναίκες, κατά την οποία εφαρμόστηκε χορήγηση του εκχυλίσματος ως εικονικού φαρμάκου (placebo) δεν διαπιστώθηκε κανένα όφελος από την χρήση του.

Μεταξύ των ανεπιθύμητων ενέργειων που καταγράφηκαν, συγκαταλέγονται φλεγμονή, προβλήματα με την πήξη του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα, ναυτία και διάρροια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί επιληπτικές κρίσεις σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και λαμβάνουν αντιψυχωτικά φάρμακα. Το έλαιο νυχτολούλουδου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με αντιπηκτικά ή φαινοθειαζίνες.

Συμπερασματικά

Να θυμάστε ότι όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Συνήθως το ευρύ κοινό καταφεύγει σε φυτικές θεραπείες με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής και όχι ως σκευασμάτων από ειδικό βοτανολόγο, απευθείας από το ίδιο το βότανο και στην σωστή δόση. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα της φυτικής ουσίας, η ποιότητα, η ασφάλεια και η αγνότητα της μπορεί να ποικίλλουν από εταιρία σε εταιρία έως και μεταξύ προϊόντων της ίδιας εταιρίας.

Κατά αυτό τον τρόπο, εύλογο είναι πως μια φυτική θεραπεία δεν είναι δυνατόν ούτε να ρυθμιστεί αλλά ούτε και να εποπτεύεται με την ίδια ακρίβεια όσο μια συνταγογραφούμενη φαρμακευτική θεραπεία απευθείας από τον γιατρό σας. Οι θεραπείες με βότανα ενδέχεται επίσης να αλληλοεπιδράσουν με φάρμακα, με αποτέλεσμα δραματικές αλλαγές στην επίδραση του βοτάνου, του φαρμάκου ή και των δύο.

Για την προσωπική σας ασφάλεια, να ενημερώνεται πάντα τον γιατρό σας για όλες τις φυτικές θεραπείες που σκέφτεστε να ξεκινήσετε και διακόψτε την χρήση τους τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.