Κυκλοθυμία, έλλειψη διαύγειας, δυσκολίες συγκέντρωσης και μνήμης συνιστούν τα συνηθέστερα αίτια παραπόνων μεταξύ γυναικών μέσης ηλικίας. Αν και πολλά από αυτά τα συμπτώματα αποδίδονται στην εμμηνόπαυση, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

ΟΡΜΟΝΕΣ

Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας οι γυναίκες τείνουν να εξοικειώνονται στους προσωπικούς τους ορμονικούς ρυθμούς. Η διαταραχή αυτών των ρυθμών κατά την περιεμμηνόπαυση ενδέχεται να πυροδοτήσουν συμπτώματα κυκλοθυμίας.

ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Πολύ σημαντική θεωρείται η χρονική συγκυρία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης. Παράγοντες όπως ατεκνία, φροντίδα μικρών παιδιών, ένα διαζύγιο, χηρεία, αγωνία για ηλικιωμένους γονείς, οικονομικά, θέματα καριέρας και πλήθος άλλων στρεσογόνων ζητημάτων που συμπίπτουν παράλληλα με την εμμηνόπαυση, μπορούν να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την ζωή της γυναίκας στην μέση ηλικία.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η πρόοδος της ηλικίας σε μια κοινωνία που εξυμνεί την νεότητα και την ομορφιά σίγουρα μπορεί να γίνει αποθαρρυντική. Γυναίκες μέσης ηλικίας πολύ συχνά βιώνουν αλλαγές στην αυτοεκτίμηση που έχει να κάνει με την ομορφιά και την εικόνα του σώματος, ενώ υπάρχουν φορές όπου σκέψεις γύρω από τον θάνατο και τον σκοπό της ζωής πιθανόν να κατακλύζουν μια γυναίκα.

Σε αυτό το σημείο μολονότι η επίτευξη βέλτιστης ψυχικής και σωματικής υγείας απαιτεί εξατομικευμένες λύσεις, πολλές γυναίκες βρήκαν χρήσιμες τις ακόλουθες συμβουλές:

  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Κατανέμοντας τον χρόνο μεταξύ εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων, οι γυναίκες οφείλουν να θυμούνται ότι ο προσωπικός χρόνος και η φροντίδα των δικών τους αναγκών είναι εξίσου σημαντικά. Παρουσία εντάσεων και δυσκολιών η αναγνώριση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση των αιτίων τους και στην ανάπτυξη νέων μηχανισμών αντιμετώπισης. Κατά αυτό τον τρόπο η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του εαυτού, της οικογένειας, των φίλων και της εργασίας επιτρέπει στις γυναίκες να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να διατηρήσουν την αυτοπεποίθηση τους.

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης κατά την νεαρή ηλικία θεωρούνται πιο ευάλωτες σε μια πιθανή υποτροπιάζουσα κατάθλιψη κατά το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη, (η οποία σχετίζεται με μια χημική ανισορροπία του εγκεφάλου) συχνά αναφέρουν συμπτώματα όπως παρατεταμένη κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος σε συνήθεις δραστηριότητες, απώλεια βάρους, θλίψη ή ευερεθιστότητα. Οι θεραπείες ποικίλουν από απλά φυτικά σκευάσματα όπως το βαλσαμόχορτο (St. John’s wort), για ήπια η μέτριας μορφής κατάθλιψη, έως συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα – ψυχοθεραπεία για διάφορα επίπεδα κατάθλιψης.

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές καθώς και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες της μέσης ηλικίας μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος. Αισθήματα όπως φόβος και ανησυχία είναι κοινά και συνήθως υποχωρούν χωρίς κάποια θεραπεία. Ωστόσο επαναλαμβανόμενα επεισόδια άγχους μπορεί να αποτελέσουν ένα προειδοποιητικό σημάδι διαταραχής πανικού. Τα συμπτώματα της «κρίσης πανικού» περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, ταχυπαλμία και αίσθημα εκτός ελέγχου, ενώ το γενικότερο αίσθημα ανησυχίας που προηγείται των εξάψεων της εμμηνόπαυσης μπορεί να μιμηθεί ή και να πυροδοτήσει μια τέτοια κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης ή μείωσης του στρες, συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία ή / και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

  • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Πολλές γυναίκες στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης αναφέρουν προβλήματα όπως απώλεια μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης τα οποία συχνά τις τρομοκρατούν ως πιθανά πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται σπάνιο, μελέτες έχουν δείξει ότι παραμένοντας μια γυναίκα ενεργή σωματικά, κοινωνικά και διανοητικά αυξάνει σημαντικά το ποσοστό πρόληψης της απώλειας μνήμης.

  • ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Μην καταφεύγετε σε αυτό-διάγνωση και αυτό-θεραπεία. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος ντροπής στο να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού, καθώς  αξιολογώντας τα συμπτώματα όπως επίσης το προσωπικό και το οικογενειακό σας ιστορικό, ο κατάλληλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να παρέχει ειδικές συμβουλές ανακούφισης. Τέλος θυμηθείτε πως οποιαδήποτε φαρμακευτική αντικαταθλιπτική θεραπεία θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία.

Υιοθετώντας τις κατάλληλες στρατηγικές είναι εφικτό να εξασφαλίσετε ένα υγιέστερο και πιο χαρούμενο μέλλον.