Η άσκηση είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής και ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε. Το περπάτημα ή οι ασκήσεις με βάρη έχουν θετικό αντίκτυπο στην οστική μάζα ενώ άλλοι τύποι άσκησης σας βοηθούν να διατηρήσετε την ευελιξία σας και να βελτιώσετε την ισορροπία σας, παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποφυγή μιας πτώσης που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο κάταγμα.

Ασκήσεις

Το ιδανικό πρόγραμμα για τις γυναίκες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις βάρους, ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις.

  • Καθώς η μάζα των οστών αρχίζει να μειώνεται φτάνοντας στην εμμηνόπαυση, συνιστώνται ιδιαίτερα οι ασκήσεις βάρους οι οποίες μέσω της πίεσης που ασκείται στα οστά αναγκάζουν το φυσικό σύστημα άμυνας του οργανισμού να ανταποκριθεί στα φορτία χτίζοντας περισσότερη οστική μάζα. Ως ασκήσεις βάρους μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, η χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση, ο χορός και γενικά κάθε είδος γυμναστικής όπου συμμετέχει το βάρος του σώματος.
  • Ένα πρόγραμμα διατάσεων τονώνει τους μύες προωθεί την ευκαμψία και την ελαστικότητα και χαλαρώνει το σώμα. Η Yoga αποτελεί ένα καλό παράδειγμα που ενσωματώνει μία τέτοια προπονητική λογική.
  • Τέλος ασκήσεις με αντιστάσεις που απαιτούν άρσεις βαρών πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος του προγράμματος άσκησής σας.