Η λήψη συνδυαστικής ορμονικής θεραπείας για πάνω από 5 χρόνια ανεβάζει τον κίνδυνο, παρόλα αυτά δεν είναι μεγαλύτερο από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η ηλικία περιόδου, η παχυσαρκία ή η εγκυμοσύνη σε ηλικία άνω των 30 ετών.

Ο μέσος όρος συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι 1-2 γυναίκες στις 1.000 που λαμβάνουν θεραπεία πάνω από 5 χρόνια.

Αυτός ο κίνδυνος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλείται πίνοντας ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και μικρότερος από τον κίνδυνο που εγκυμονεί η κατανάλωση 2 ποτηριών κρασιού την ημέρα, η παχυσαρκία ή η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Συμπερασματικά τα καλά νέα είναι ότι ο γενικός κίνδυνος είναι μικρός και επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα εντός πέντε ετών μετά τη διακοπή της ορμονικής θεραπείας.

Θα πρέπει να διακόψω την ορμονική θεραπεία εάν εμφανίσω καρκίνο;

Με εξαίρεση το μηνιγγίωμα (όγκος του εγκεφάλου), τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου, δεν υπάρχουν βιολογικές ενδείξεις που συνιστούν κάποια σχέση μεταξύ ορμονικής θεραπείας και κινδύνου επανεμφάνισης οποιασδήποτε νεοπλασίας. Κάποιοι ογκολογικοί τύποι είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων στις φλέβες, ένας κίνδυνος που θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό σας.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης  καρκίνου κατά την διάρκεια της ορμονοθεραπείας;

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μελετώντας την σχέση μεταξύ της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και του καρκίνου σε γυναίκες καθ’ όλη την διάρκεια των εμμηνοπαυσιακών τους ετών, έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι το ρίσκο καρκίνου σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία ( HRT) δεν είναι μεγαλύτερου μεγέθους από άλλα προγνωστικά αίτια όπως για παράδειγμα η ηλικία περιόδου, η ηλικία πρώτου τοκετού ή το οικογενειακό ιστορικό.

Αυξημένο ρίσκο καρκίνου του μαστού παρουσιάζουν όπως αναφέρθηκε, γυναίκες που υποβάλλονται σε συνδυαστική ορμονική θεραπεία για διάστημα άνω των 5 ετών , ρίσκο που όμως ισοδυναμεί με άλλους κοινούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία, μια εγκυμοσύνη σε ηλικία πέρα των 30 ετών κ.λπ., υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος επανέρχεται στο φυσιολογικό εντός 5 ετών από την διακοπή της θεραπείας.