Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις απεικόνισης με την μαστογραφία να κατέχει σημαντική θέση ως εργαλείο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος διατρέχουν συνήθως μεγαλύτερο κίνδυνο και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως η μαστογραφία είναι λιγότερο ακριβής στη διάγνωση μικρών όγκων.

Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο τακτικούς ελέγχους και ενδεχομένως να προτείνει επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις όπως όπως υπερηχογράφημα ή σε ορισμένες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες γυναίκες σε ορμονική θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν αύξηση του μεγέθους και της πυκνότητας του μαστού που καθιστά δυσκολότερη την ανίχνευση ενός μικρού όγκου. Έτσι το υπερηχογράφημα μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να είναι πιο χρήσιμο ως μέσο απεικόνισης στην διαγνωστική διαδικασία.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Καναδικής εταιρείας καρκίνου σχετικά με την μαστογραφία είναι οι ακόλουθες :

  • Γυναίκες 40 -49 ετών : Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και την χρησιμότητα ή μη της μαστογραφίας.
  • Γυναίκες 50 έως 69 ετών: Κάνετε μαστογραφία κάθε 2 χρόνια.
  • Γυναίκες 70 ετών και άνω:  Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μαστογραφία.

Επιπλέον μη ξεχνάτε να κάνετε τακτικά pap test για έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ παράλληλα και για όλο τον πληθυσμό άνω των 50 ετών συνιστώνται οι εξετάσεις απεικόνισης για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών του παχέος εντέρου και του ορθού.

Προγραμματισμός με μήνυμα στο κινητό

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόστολος Δοξιάδης» και όπως προβλέπεται από το νόμο για τη Δημόσια Υγεία, σχετικά με τη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 10 Νοεμβρίου ο δωρεάν έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε όλες τις γυναίκες.

Η δωρεάν εξέταση θα γίνεται και σε ασφαλισμένες, αλλά και σε ανασφάλιστες με μηδενική συμμετοχή, δηλαδή δεν θα πληρώνουν τίποτα από την τσέπη τους.

Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά κάθε γυναίκα ηλικίας από 49 έως και 50 ετών, θα εκδίδεται αυτόματα ένα παραπεμπτικό για διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας. Το παραπεμπτικό αυτό θα έχει ισχύ ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκτέλεση του.

Αποστολή παραπεμπτικού με γραπτό μήνυμα Για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, το παραπεμπτικό θα αποσταλεί με το σχετικό sms ή email. Οσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει, θα μπορούν να καλέσουν σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, όπου δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους, το κέντρο θα ανακτήσει το παραπεμπτικό τους και θα κλείσουν ραντεβού για τη διενέργεια της εξέτασης.

Με τη δράση της προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας για τις ηλικιακές ομάδες 49-50, επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μία στοχευμένη παρέμβαση σε ό,τι αφορά στην ουσιαστική πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Η επιλογή αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν είναι τυχαία, καθώς τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό περίπου 20% των καρκίνων του μαστού αφορά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών με τις ηλικίες 49-50 να αποτελούν τις πλέον κρίσιμες.

Επιπλέον, επιχειρείται από το υπουργείο Υγείας να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί μία κουλτούρα έγκαιρης πρόληψης σε αυτές τις ηλικίες, που θα τους συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Κατά την υλοποίηση της δράσης, για πρώτη φορά θα αντληθούν στοιχεία σχετικά με το πόσες γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο του μαστού και πόσες εξ’ αυτών έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία εντός της τελευταίας διετίας, όπως προβλέπεται από τις ελληνικές αλλά και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Παράλληλα, μέσω οργανωμένης επικοινωνιακής καμπάνιας, θα προσκληθούν οι γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να υποβληθούν σε προληπτική ψηφιακή μαστογραφία.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα συλλεγούν και θα καταγραφούν για πρώτη φορά από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε να χαρτογραφηθεί πλήρως ο επιπολασμός της ασθένειας για αυτές τις ηλικιακές ομάδες στη χώρα μας και να αποτελέσουν εργαλείο για τις περαιτέρω δράσεις που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.