Οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου που εκδηλώνουν οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι αυτοί του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και των ωοθηκών.

Πολλοί από αυτοί διαγιγνώσκονται με τις τρέχουσες εξετάσεις απεικόνισης και το στάδιο της εμμηνόπαυσης είναι μια άριστη στιγμή προγραμματισμού από κοινού με τον γιατρό σας ώστε να προβείτε σε έλεγχο περιπτώσεων καρκίνου που μπορούν να προληφθούν.

Το ενδιαφέρον των γιατρών έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα γύρω από τον καρκίνο του ενδομητρίου και του μαστού, καθώς οι συγκεκριμένοι τύποι φαίνεται να επηρεάζονται από την παρουσία ορμονών στο σώμα.

Είναι από καιρό γνωστό ότι η ορμονική θεραπεία αποκλειστικά με οιστρογόνα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, κίνδυνος που περιορίζεται χορηγώντας στις γυναίκες με υγιή μήτρα θεραπεία με οιστρογόνα μαζί με προγεστίνη, ενώ φαίνεται πως εκτεταμένη λήψη για πάνω από 5 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τον κίνδυνο νεοπλασιών του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, η έρευνα δείχνει ότι δεν επηρεάζεται με την ορμονοθεραπεία.