Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να γίνει μια καλή ευκαιρία αυτογνωσίας και έμπνευσης. Μολονότι η προσαρμογή από μια φάση της ζωής σε μία άλλη είναι εκ φύσεως μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, πολλές γυναίκες βιώνουν μία πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας και δυνατότητας για προσωπική ανάπτυξη.

«Η εμμηνόπαυση είναι μια εποχή μεγάλων αλλαγών – είναι η εκ νέου εφηβεία της γυναίκας στη μέση ηλικία, αλλά στην καλύτερη εκδοχή της καθώς συνοδεύεται από αυτοπεποίθηση και εμπειρία».

«Αποτελεί οπωσδήποτε μια περίοδο επιλογών και προσδιορισμού ουσιαστικών επιθυμιών. Είναι η στιγμή που η γυναίκα καλείται να πάρει τον έλεγχο και να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής της».

Θυμηθείτε ότι η στάση με την οποία ξεκινάτε αυτή την μετάβαση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμπειρία σας και στην επιλογή των συμπεριφορών σας. Οι μελέτες καταδεικνύουν ακριβώς αυτό : Αρνητικές σκέψεις και φοβίες αποτελούν την ιδανική συνταγή για μια δύσκολη εμμηνόπαυση. Κάνοντας για παράδειγμα καταστροφικές σκέψεις γύρω από τις εξάψεις είναι βέβαιο ότι αυτές θα είναι έντονες, άλλωστε είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε και η κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση δεν είναι διόλου ασυνήθιστη.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η αλλαγή αυτών των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων. Κατά αυτή την έννοια πολλές γυναίκες λένε πως ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν δύσκολα συμπτώματα, η υιοθέτηση μιας θετικής οπτικής απέναντι στην συνολική εμπειρία λειτουργεί ανακουφιστικά και βοηθητικά. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να σας φανούν χρήσιμα τα ακόλουθα tips και συμβουλές:

Προσέξτε τις σκέψεις σας

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η απουσία θετικών σκέψεων έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας από ότι η παρουσία αρνητικών. Μια καλή μέθοδος για να καλλιεργήσετε θετικές σκέψεις και συναισθήματα είναι να δημιουργήσετε ένα «ημερολόγιο εκτίμησης».

«Η ψυχολογία μου άλλαξε. Έμαθα να εκτιμώ τα πράγματα περισσότερο. Εκτιμώ και απολαμβάνω μια ανοιξιάτικη μέρα επειδή απλά είναι όμορφη. Νομίζω ότι το πρόγραμμα άνοιξε τα μάτια μου για το πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή».

«Ζωή σημαίνει αυτά που κάνω για τον εαυτό μου. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, στο τέλος της ημέρας μέσω της στάσης μου μπορώ να αποφασίσω αν θα βλέπω το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο».

Γελάστε περισσότερο

Το γέλιο μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους, μας μετακινεί σε πιο θετικές νοοτροπίες, μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη μας και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το στρες στη ζωή μας. Το γέλιο είναι εξαιρετικά βοηθητικό κατά την εμμηνόπαυση.

Δημιουργήστε χρόνο για τον εαυτό σας

Ασκηθείτε, τραφείτε υγιεινά και ενσωματώστε τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινότητα σας. Υιοθετώντας τέτοιες πρακτικές απομακρύνεστε από το άγχος και αποκομίζετε πολλαπλά οφέλη για την συνολική υγεία σας. Ως χαλαρωτική ανταπόκριση του οργανισμού αυξάνεται η χαλάρωση των μυών, ηρεμεί το μυαλό, προωθούνται θετικά συναισθήματα, συγκέντρωση και μαθησιακές ικανότητες βελτιώνονται, αυξάνεται η δημιουργικότητα και  συμπτώματα όπως εξάψεις, αϋπνία, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και πόνος καταπραΰνονται.

«Αυτό που άλλαξε εντελώς την ζωή μου είναι ότι κατάλαβα ότι αξίζω αυτό τον χρόνο. Κάνω μαθήματα γιόγκα μια φορά την εβδομάδα. Μετά την ανατροφή των παιδιών μου πλέον ζώ για εμένα».

«Είναι πολύ δυνατό να ανακαλύπτω που είμαι ευάλωτη ώστε να αλλάζω τον τρόπο ζωής μου προς όφελος μου. Και δεν το εννοώ ως θυσία αλλά ως δώρο στον εαυτό μου».

Παραμείνετε κοινωνικά ενεργές

Η κοινωνική υποστήριξη είναι σημείο κλειδί για την υγεία και την μακροβιότητα. Είναι μια από τις πρώτες συμβουλές που μοιράζονται οι γυναίκες μεταξύ τους.

«Σε αυτό το στάδιο, οι γυναίκες χρειάζονται άλλες γυναίκες – φίλες με σοφία και πλούσια εμπειρία ζωής».

«Αξιολογώ την επιτυχία μου με βάση τον πλούτο και την εγγύτητα των σχέσεων μου με καλούς ανθρώπους».

Μείνετε στη στιγμή

Δώστε αξία και χρώμα στο τώρα και ζήστε το σήμερα. Αποφύγετε να κάνετε σκέψεις για το μέλλον οι οποίες το πιθανότερο είναι να σας γεμίζουν με άγχος ή να μένετε προσκολλημένες στο παρελθόν και να επεξεργάζεστε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει καλύτερα. Συνδυάζοντας μια θετική στάση ζωής, υγιεινές συνήθειες και πρακτικές  χαλάρωσης μπορείτε να αλλάξετε την εμπειρία της εμμηνόπαυσης προς το καλύτερο.

«Νιώθω ότι έχω αποκτήσει εργαλεία και τεχνικές που με οχυρώνουν και με βοηθούν να ελέγχω το σώμα μου. Μπορώ να το χαλαρώσω με βαθιές αναπνοές και διαλογισμό και αλλάζω συνήθειες βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου μου. Έχω γίνει πιο ευγενική προς τον εαυτό μου και προς τους άλλους. Υιοθετώ σκέψεις και συμπεριφορές που φτιάχνουν την διάθεση μου και περπατάω καθημερινά. Η άσκηση με γεμίζει ενέργεια και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση μου. Έχω την δύναμη να είμαι ένας θετικός άνθρωπος».

«Γνωρίζω περισσότερο από ποτέ την ικανότητα και την ευθύνη που έχω, να διαμορφώσω  την πορεία της ζωής μου, και να επιλέξω την ευτυχία, τη χαρά και την εσωτερική ειρήνη, αντί να περιμένω κάποιον άλλο να μου τα προσφέρει».

«Τι και αν βρίσκομαι στην μέση ηλικία; Έχω ακόμη μισή ζωή μπροστά μου, που μπορώ να την κάνω πλουσιότερη και πιο χαρούμενη αξιοποιώντας την εμπειρία που έχω αποκτήσει».