Η βραχυχρόνια ορμονική θεραπεία (ΗRΤ) είναι σε θέση να βελτιώσει την δομή των οστών  της γυναίκας ενώ στην συνέχεια η λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διατήρηση της υγείας των οστών μακροπρόθεσμα.

Τυχαιοποιημένη έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός Women’s Health Initiative των ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, διαπίστωσε με σαφήνεια την αποτελεσματικότητα της βραχυχρόνιας ορμονικής θεραπείας στην πρόληψη καταγμάτων του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και άλλων τραυματισμών.

Επιπλέον φαίνεται πως η θετική ανταπόκριση της θεραπείας σχετίζεται άμεσα με την δοσολογία και τα θετικά της αποτελέσματα εξακολουθούν ακόμη και μετά την παύση λήψης οιστρογόνων. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μία διαφορετική έκθεση του οργανισμού SOGC του Καναδά δεν επιδοκιμάζει την ΗRΤ ως θεραπεία πρώτης γραμμής κατά της οστεοπόρωσης αλλά συνίσταται για ορισμένα μόνο άτομα με την νόσο.

Είναι η ορμονική θεραπεία πρώτη επιλογή εάν έχω διαγνωστεί με οστεοπόρωση ;

Ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με σκοπό την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ειδικά στην περίπτωση που κρίνει άλλες πιο συνήθεις θεραπείες ακατάλληλες για εσάς.

Ένα δεύτερο όφελος που παρέχει άλλωστε η HRT είναι και η καταπολέμηση και των λοιπών ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.