Ακολουθούν πέντε λύσεις σε πέντε κοινά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που συχνά απαντώνται σε γυναίκες μέσης ηλικίας. (Θυμηθείτε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητάτε τυχόν ανησυχίες σας  με τον γιατρό σας καθώς πιθανόν να υπάρχουν καταλληλότερες για εσάς θεραπείες ή δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες. Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για εσάς.)

  1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ

Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι ορμονικές διαταραχές κατά την περιεμμηνόπαυση δημιουργούν μια αίσθηση ότι βρίσκονται εκτός ελέγχου. Οι αναφορές για αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, κόπωση και απότομες αλλαγές της διάθεσης δεν είναι ασυνήθιστες. Τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του άγχους, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και μασάζ, υγιεινός τρόπος ζωής (καλή διατροφή και καθημερινή άσκηση) ή και ευχάριστες, αυτοθεραπευτικές δραστηριότητες μπορεί να είναι χρήσιμες και βοηθητικές. Ωστόσο κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα όπως το βαλσαμόχορτο ή η βιταμίνη Β6.

Η συζήτηση ζητημάτων διάθεσης με τον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία, να αξιολογήσετε την ύπαρξη μίας πιθανόν σοβαρής κατάθλιψης και να αποφασίσετε από κοινού για την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση. Για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να ενδείκνυνται για τη διόρθωση μιας χημικής ανισορροπίας.  Αν και απαιτούνται συνήθως αρκετές εβδομάδες για να γίνει αντιληπτή η δράση τους, πολλές γυναίκες δείχνουν σημαντική βελτίωση με σχετικά λίγες παρενέργειες ενώ ορισμένα αντικαταθλιπτικά φαίνεται να δρουν αποτελεσματικά κατά των εξάψεων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία.

2. ΑΚΡΑΤΕΙΑ

Εξ ορισμού είναι η επίμονη, ακούσια απώλεια ούρων, την οποία οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν ιδιαίτερα ενοχλητική, και όχι άδικα. Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές για τη βελτίωση των διαφόρων μορφών ακράτειας χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Δοκιμάστε να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρήσετε τα ούρα αραιωμένα (διαυγή ή ανοιχτά κίτρινα) και αποφεύγετε όξινα τρόφιμα ή ποτά και προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς μπορεί να ερεθίσουν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αυτά περιλαμβάνουν γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, ντομάτες, καφέ και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.

Στην προσπάθεια μείωσης των επεισοδίων ακράτειας μπορείτε επίσης να εντάξετε τις ασκήσεις Κegel ώστε να ενισχύσετε αποτελεσματικά τους μύες του πυελικού  εδάφους.

3. ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΦΙΔΡΩΣΕΙΣ

Για την ανακούφιση των νυχτερινών εφιδρώσεων (εξάψεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου), δοκιμάστε τις ακόλουθες τεχνικές για να παραμείνετε δροσερές ενώ κοιμάστε:

  • Ντυθείτε ελαφρά
  • Χρησιμοποιήστε ελαφριά κλινοσκεπάσματα που μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα κατά την διάρκεια της νύχτας. Προτιμήστε φυσικά υφάσματα που επιτρέπουν στο σώμα να ‘’αναπνέει’’.
  • Χρήση ανεμιστήρα / κλιματιστικού
  • Πίνετε νερό κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • Τοποθετήστε μια παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι ή στα πόδια σας.

4.ΑΥΠΝΙΑ

Καθιερώστε συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ύπνο σας.

  • Ξυπνήστε και κοιμηθείτε σε μια ορισμένη ώρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
  • Χαλαρώστε πριν τον ύπνο διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Καταναλώστε γάλα και φιστίκια. Περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.
  • Καταναλώστε χαμομήλι, γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες.
  • Διατηρήστε τον φωτισμό, την θερμοκρασία και τον θόρυβο του δωματίου σε συνθήκες που ευνοούν τον ύπνο, ιδανικά σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
  • Χρησιμοποιήστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για ύπνο και σεξ.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ αργά το βράδυ.

5.ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ

Η εμμηνόπαυση συμβάλλει στις αλλαγές της σεξουαλικής λειτουργίας εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής ορμονών των ωοθηκών και μπορεί να οδηγήσει σε κολπική IMS ξηρότητα και πτώση της διάθεσης για σεξ.

Σήμερα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του NAMS –Βόρειο –Αμερικάνικης εταιρίας εμμηνόπαυσης και της Διεθνούς Εταιρίας Εμμηνόπαυσης IMS, επιβάλλεται η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας .

Προτείνεται η θεραπεία  με τοπικά σκευάσματα τα οποία πρέπει να ξεκινούν από την έναρξη των συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να είναι απλά λιπαντικά ή ενυδατικά κολπικά ή τοπικά σκευάσματα με χαμηλή δόση οιστρογόνων

  • Κολπικά λιπαντικά: Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, μειώνουν την τριβή διευκολύνοντας την επαφή όταν ο κόλπος είναι στεγνός. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά υδατοδιαλυτά προϊόντα, καθώς προϊόντα με βάση το λάδι όπως η βαζελίνη δύνανται να προκαλέσουν ερεθισμό. Θυμηθείτε ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται πάντα προϊόντα σχεδιασμένα για τον κόλπο. Αποφύγετε κρέμες χεριών και λοσιόν που περιέχουν αλκοόλ και αρώματα ή  και αρωματισμένα λιπαντικά που μπορεί να ερεθίσουν τον ευαίσθητο ιστό. (Παραδείγματα διαθέσιμων κολπικών λιπαντικών περιλαμβάνουν τα  ΚΥ-JELLY   και το Eva Vagil )
  • Κολπικά ενυδατικά: Διατίθενται επίσης χωρίς ιατρική συνταγή, αυτά τα προϊόντα βελτιώνουν ή διατηρούν την κολπική υγρασία σε γυναίκες με ήπια κολπική ατροφία (όταν τα κολπικά τοιχώματα και ιστοί γίνονται λεπτοί, ξηροί, ανελαστικοί και λιγότερο λιπαροί ως αποτέλεσμα μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων). Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση του κολπικού pH σε χαμηλά επίπεδα, το οποίο διασφαλίζει ένα υγιές κολπικό περιβάλλον. Στο εμπόριο διατίθονται σήμερα πολλά κολπικά ενυδατικά προϊόντα μακράς διαρκείας τα οποία έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους .Απευθυνθείτε  στον γιατρό  σας προκειμένου να σας χορηγήσει το κατάλληλο  Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση και προσφέρουν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα από τα κολπικά λιπαντικά.

Κολπικές  κρέμες με χαμηλή δόση παράγωγων οιστρογόνων .Πρόκειται για κολπική κρέμα  που περιέχει οιστριόλη το οποίο είναι ασθενές οιστρογόνο το οποίο θεωρείται ασφαλές στη χρήση  του και αποτελεσματικό για την πρόληψη του ουρογεννητικού συνδρόμου. Οι μελέτες δείχνουν μία σημαντική βελτίωση της κολπικής ξηρότητας μετά από 12 εβδομάδες  θεραπείας.

  • Τακτική σεξουαλική διέγερση:  Τέλος, εξίσου σημαντική κρίνεται και η τακτική ανώδυνη σεξουαλική δραστηριότητα η οποία προάγει την ροή του αίματος στην περιοχή και λειτουργεί βοηθητικά στην διατήρηση της κολπικής υγείας.

Εναλλακτική θεραπευτική επιλογή

Laser Rejuvanation : Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση Καρκίνου μαστού ή Γυναικολογικού Καρκίνου ,και πιθανά έχουν υποβληθεί σε Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία τα συμπτώματα της έλλειψης οιστρογόνων είναι πιο έντονα και εγκαθίστανται και πιο απότομα

Στις γυναίκες αυτές η λύση του Laser είναι λύση επιλογής. Κάθε θεραπεία με Laser διαρκεί 5-10 λεπτά και απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για την επίτευξη αποτελέσματος.

Η επιλογή του Laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις υπόλοιπες γυναίκες σε συνδυασμού ή  και όχι με τις υπόλοιπες συντηρητικές λύσεις αποκατάστασης της κολπικής ξηρότητας 

Έγχυση υαλορουνικού οξέος στον κόλπο :Ανώδυνη θεραπεία με έγχυση  υαλορουνικού οξέος σε κατάλληλα σημεία του κόλπου με τη χρήση  τοπικής αναισθησίας .Η χορήγηση του προσφέρει βελτίωση του βλεννογόνου αποκατάσταση της απώλειας όγκου της περιοχής και ενυδάτωση .Το υαλορουνικό οξύ έχει την ιδιότητα να παρέχει μηχανική υποστήριξη στις ίνες του κολλαγόνου και να συγκρατεί την υγρασία στον βλεννογόνο.