Η εβδομάδα 20-26 Απριλίου έχει ορισθεί ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού και αποτελεί πάντα μία αφορμή υπενθύμισης της αξίας των εμβολιασμών αλλά και ανάδειξης προκλήσεων και λύσεων για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

Φέτος, η Εβδομάδα εμβολιασμού του 2021 είναι αφιερωμένη στα ίδια τα εμβόλια και στη δυνατότητά τους να μας φέρνουν πιο κοντά, καθώς η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τη σημασία και αξία των εμβολίων στην ατομική και στη Δημόσια Υγεία.

Για πάνω από 200 χρόνια,τα εμβόλια μας έχουν προστατέψει από διάφορα νοσήματα που θεωρούνται απειλητικά για τη ζωή και μπορούν να επηρεάσουν την ζωή μας την πρόοδο μας και την εξέλιξη της ίδιας της ανθρωπότητας.

Σήμερα συνειδητοποιούμε όσο ποτέ την έννοια της μετάδοσης μίας ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσα στην παρέα, στην εργασία στην οικογένεια.

Η δε αποστασιοποίηση που συστήθηκε ή και επιβλήθηκε στην κοινωνία ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες. Σωτήρια λύση φαντάζει μόνο ο εμβολιασμός ,με αποτέλεσμα όλοι να περιμένουν το πολυπόθητο ραντεβού για εμβολιασμό στο κινητό τους. Αυτό το μήνυμα θα τους δώσει τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά με τους δικούς τους ανθρώπους.

Και όσο όλη η ανθρωπότητα είναι στραμμένη στον εμβολιασμό έναντι του Covid και τα νέα εμβόλια που παράγονται ανά τον κόσμο, η επιστημονική κοινότητα τονίζει την ανάγκη να μην χάσουμε το πραγματικό νόημα των εμβολίων που είναι ο συστηματικός εμβολιασμός απέναντι στα άλλα νοσήματα που διαθέτουν αντίστοιχο εμβόλιο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να προστατεύσουμε τους γονείς μας και τους παππούδες μας έναντι της γρίπης, της πνευμονίας και του κοκκύτη με τους αντίστοιχους εμβολιασμούς. Τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να εμβολιάσουμε τους εαυτούς μας και να ζήσουμε περισσότερο καθώς φαίνεται ότι από την εποχή που τα εμβόλια καθιερώθηκαν στην ιατρική πρακτική, ο μέσος όρος επιβίωσης αυξήθηκε κατά 15-25 έτη και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσω του άμεσου και έμμεσου οφέλους στην υγεία των ανθρώπων.

Τα ίδια τα εμβόλια συνεχίζουν σήμερα να βελτιώνονται για να μας φέρνουν πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς φυματίωση, χωρίς πολυομελίτιδα, χωρίς καρκίνο τραχήλου μήτρας, γρίπη, πνευμονία, κοκκύτη, χωρίς παιδιατρικά και άλλα νοσήματα.

Τα εμβόλια αλλάζουν την ανοσολογική μας άμυνα φέρνοντας μας πιο κοντά σε έναν περισσότερο υγιές κόσμο. Με τη βοήθειά των εμβολίων, μπορούμε να προοδεύουμε χωρίς τη σκιά της αρρώστιας και του θανάτου. Μπορούμε να προστατεύσουμε τα νεογέννητά μας τα παιδιά μας , τους γονείς και παπούδες μας, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο οικογενειακός ιστός που αποτελεί θεμέλιο για κάθε κοινωνία και βάση για κάθε άνθρωπο.