Κατά χρονικά διαστήματα πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν σκαμπανεβάσματα στο ενδιαφέρον τους για σεξ, καθώς παράγοντες  όπως οι εγκυμοσύνη, ανατροφή των παιδιών και η γενικότερη κόπωση σε συνδυασμό με τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές, είναι φυσιολογικό να έχουν αντίκτυπο στην λίμπιντο.

Είναι φυσικό κάποιες γυναίκες να παρατηρούν χαμηλή διάθεση για σεξουαλική επαφή ενώ άλλες όχι.

Παράλληλα, ενώ κάποιες γυναίκες νιώθουν θλίψη και αίσθημα σεξουαλικής απώλειας, άλλες βιώνουν ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης και σεξουαλικής ελευθερίας, νιώθοντας πλέον απαλλαγμένες από τον φόβο μιας εγκυμοσύνης.

Για μερικές πάλι, οι αλλαγές στην διάθεσή τους για σεξ δεν αποτελεί καν ζήτημα.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά τα ποικίλα αισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών αναφέρει πως ακόμα και αν βιώνει διαταραχές της λίμπιντο ωστόσο ανταποκρίνεται θετικά στην επιθυμία των συντρόφων τους και εξακολουθεί να απολαμβάνει το σεξ.

Άλλωστε πρέπει πάντα  να λαμβάνουμε υπόψιν ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι πολύ-παραγοντική και μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη καλής υγείας ( σωματικής και ψυχικής ), την υγεία του συντρόφου, παλαιότερες σεξουαλικές εμπειρίες, άγχος, κατάσταση της σχέσης μεταξύ συντρόφων, και πόνος κατά το σεξ.

Η σεξουαλική διάθεση δεν είναι πάντα σταθερή αλλά άλλοτε υποχωρεί και άλλοτε ενισχύεται. Πολλά ζευγάρια για παράδειγμα αναφέρουν ανεβασμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα που συνοδεύονται από αλλαγές στην καθημερινότητα τους όπως κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Νέα δεδομένα από επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η εμμηνόπαυση πιθανόν να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας στην αλλοίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς εντός 20 μηνών μετά από την εμμηνόπαυση.