Της Δρς. Ιωάννας Τσιαούση

Μπορεί πολλές γυναίκες ακόμη και στην ηλικία των 50 ετών να αισθάνονται ότι οι ερωτικές επαφές γι’ αυτές αποτελούν παρελθόν. Ότι οι υποχρεώσεις, τα παιδιά, οικονομικοί παράγοντες και πολλά άλλα που έχουν στο… κεφάλι τους να τις κάνουν να ξεχνούν τη γυναικεία φύση τους. Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά. Η γυναίκα όμως σε όποια ηλικία και να είναι, δεν θα πρέπει να σταματά το σεξ. Για πολλούς λόγους…

Είναι άλλωστε και στατιστικά αποδεδειγμένο, καθώς τα στοιχεία από τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, δείχνουν ότι 70% περίπου των γυναικών στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν κάποιου βαθμού σεξουαλική διαταραχή. Τα νούμερα εντυπωσιάζουν αν σκεφθεί κανείς ότι οι μελέτες δείχνουν πώς μόνο ένας στους 10 γιατρούς συζητούν το θέμα με τις θεραπευόμενές τους, οι οποίες κατά πλειοψηφία θα ήθελαν να ερωτηθούν από τον γιατρό τους.

Στην εμμηνόπαυση συναντάμε διάφορα θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Προβλήματα σεξουαλικής επιθυμίας, σεξουαλικής διέγερσης, διαταραχές οργασμού και εμφάνιση πόνου κατά την επαφή είναι τα πιο συχνά. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να συνυπάρχουν, ενώ η βαρύτητα και η σοβαρότητα μπορεί  να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Και δεν ευθύνονται μόνο τα οιστρογόνα, καθώς ακόμη και τις εν λόγω ορμόνες να πάρει μία γυναίκα, το πρόβλημα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν αποκαθίσταται.

Κι αυτό διότι είναι ένα σύνθετο θέμα που περιλαμβάνει και άλλους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Το σεξουαλικό ιστορικό της γυναίκας, η δυναμικής της σχέσης ,το body image, η επίτευξη των προσωπικών της στόχων, η προσωπικότητά της η σχέση της με τα παιδιά της, είναι μόνον κάποιοι από τους παράγοντες που απαιτούν ανάδειξη και ορθή διαχείριση.  

Ωστόσο, Ιατρικά και ρεαλιστικά καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να σταματήσει να κάνει σεξ μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ακριβώς όπως οι περισσότεροι άντρες βρίσκουν λύσεις να είναι ενεργοί και να απολαμβάνουν το σεξ ακόμη και αν έχουν στυτική δυσλειτουργία, έτσι και οι γυναίκες οφείλουν να αποδώσουν στον εαυτό τους αυτό που οφείλουν: την απόλαυση του να είσαι γυναίκα.

Λύσεις που να είναι αποτελεσματικές, αλλά κυρίως ασφαλείς, υπάρχουν σήμερα πολλές. Απλώς δεν είναι πολύ γνωστές και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο σύνθετες από ένα μπλε χάπι που θα πρέπει να πάρει ο άντρας.

Νέα φαρμακευτικά σκευάσματα αποτελεσματικά και πιο ασφαλή, φυσικές τροφές, φυτικά σκευάσματα, τοπικά ζελέ, θεραπείες με Laser στο κόλπο για βελτίωση της σύστασης του σε περιεκτικότητα κολλαγόνου και υαλουρονικό οξύ είναι μερικές από τις λύσεις, ανάλογα πάντα με το θέμα που θα τεθεί και θα διαγνωστεί από τον ειδικό.

Διασφαλίζοντας καλή σεξουαλική υγεία, έχει φανεί από έρευνες ότι η γυναίκα αποκτά και μία καλύτερη υγεία γενικότερα. Γι’ αυτό αναζητήστε τον εξειδικευμένο γυναικολόγο που μπορεί  να διαγνώσει σωστά το πρόβλημά σας, να σας ενημερώσει και να σας δώσει λύσεις.

Η Ιωάννα Τσιαουση είναι Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, ειδική στα θέματα εμμηνόπαυσης και σεξουαλικής υγείας γυναικών, MD,MBA E& B University of Athens. Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Υγείας, Μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Οργανισμού της Σεξουαλικής Υγείας των Γυναικών με Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Chicago. Επιστημονική σύμβουλος του klimaktirios.gr