Η εμμηνόπαυση είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα βελτίωσης της  φυσικής σας κατάστασης.

Περπατήστε, οδηγήστε το ποδήλατό σας, κάντε γιόγκα ή κάποια άλλη δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει. Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η τακτική άσκηση παρέχει σωματικά και συναισθηματικά οφέλη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Η άσκηση μειώνει το άγχος, βοηθά στη διαχείριση του βάρους, βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης με την οικοδόμηση της δύναμης των οστών και των μυών και συμβάλλει σε ένα γενικό αίσθημα ευεξίας. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης περιλαμβάνει τόσο σωματική άσκηση (όπως γρήγορο περπάτημα, αεροβική δραστηριότητα χαμηλής έντασης ή και προπόνηση με βάρη) και διατάσεις.

Εάν δεν έχετε γυμναστεί ποτέ ή αν απέχετε για μεγάλο διάστημα ξεκινήστε αργά και σταδιακά προσπαθήστε να προοδεύετε. Εντάξτε 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα και προσθέστε 10 λεπτά την φορά καθώς δυναμώνετε.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι ασκήσεις που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση, αλλά μειώνουν και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, είναι:

Αντοχή

Πρόκειται για συνεχείς δραστηριότητες αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος και προάγουν την αναπνευστική λειτουργία. Αυξάνουν την ενέργειά σας και βελτιώνουν την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σας σύστημα.

Ευκαμψία

Η προπόνηση ευκαμψίας περιλαμβάνει απαλές διατατικές κινήσεις διατηρώντας χαλαρούς μύες, ευκίνητες αρθρώσεις που σας επιτρέπουν να κινήστε πιο εύκολα και να είστε πιο ευέλικτες.

Δύναμη και ισορροπία

Προπόνηση που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως άρσεις βαρών ή άλλες δραστηριότητες αντίστασης. Συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος, διατηρεί τους μυς και τα οστά δυνατά και αποτρέπει την απώλεια οστών.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας του Καναδά για ενήλικες ηλικίας 18-64 ετών και 65 ετών και άνω.