Μπορεί κάποιες καθημερινές συνήθειες να είναι ευχάριστες και σημαντικές για την ψυχολογία, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον οργανισμό, ειδικά στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Κάπνισμα

Η εμμηνόπαυση είναι μια εξαιρετική στιγμή για να διακόψετε το κάπνισμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλότερα όταν οι καπνιστές σταματούν ενώ διέρχονται μια μεταβατική περίοδο στη ζωή.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες καπνίστριες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση δύο χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων, απώλειας οστικής μάζας, κατάγματος ισχίου, απώλειας δοντιών και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση (ή που χρησιμοποιούν υποκατάστατα νικοτίνης) περιορίζουν τις επιλογές θεραπείας τους. Εάν καπνίζετε και θέλετε να σταματήσετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει επιλογές.

Αλκοόλ

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα , όπως εξάψεις, διαταραχές του ύπνου και κατάθλιψη.

Η κατανάλωση πάνω από 2 ποτά την ημέρα ή 10 συνολικά την εβδομάδα είναι ανησυχητική.

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθώς μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου και άλλες διατροφικές ανεπάρκειες ενώ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων των οστών εξαιτίας προβλημάτων αστάθειας.

Καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει εξάψεις και να διαταράξει τον ύπνο. Περιορίζοντας την κατανάλωση καφέ και τσαγιού είστε σε θέση να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα συμπτώματα.