Ενώ η αύξηση βάρους δεν σχετίζεται άμεσα με την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες συνήθως παίρνουν κατά μέσο όρο 4,5 κιλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και το σώμα μας αρχίζει να καίει λίπος με μειωμένο ρυθμό. Ένα πρόγραμμα  υγιεινής διατροφής και μέτριας άσκησης μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πρόληψη της ανεπιθύμητης αύξησης βάρους.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους κατά τη μέση ζωή μπορεί να εξασφαλίσει καλή υγεία και να αποτρέψει πολλές χρόνιες ασθένειες.

Η συσσώρευση λίπους στην μέση είναι συχνότερη μετά την μέση ηλικία εξαιτίας ορμονικών και μεταβολικών αλλαγών. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος (περιφέρεια μέσης> 88 cm) σχετίζεται με ορισμένους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων άνοιας.

Ο καλύτερος τρόπος μείωσης του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς παραμένει η τακτική σωματική άσκηση και μια υγιεινή προσέγγιση στην καθημερινή διατροφή.

Στατιστικά, οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο διατροφής χάνουν διπλάσιο βάρος από εκείνους που δεν παρακολουθούν την πρόσληψη τροφής. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες πολλές εφαρμογές για smartphone που μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τη διατροφική σας πρόσληψη.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση του βάρους σας, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος με την ορθή αξιολόγηση του ιατρικού σας ιστορικού, μπορεί να σας παρέχει κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες.