Δεν είναι μόνο η φυσιολογική εμμηνόπαυση που μπορεί να προκαλέσει εξάψεις. Εκατοντάδες γυναίκες στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, αντιοιστρογονική θεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν την εμμηνόπαυση σε μη εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Μια «προκλητή» εμμηνόπαυση μπορεί να πυροδοτήσει έντονα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα, διαταραχές του ύπνου, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, επώδυνη σεξουαλική επαφή και ήπια μέτρια ή σοβαρή απώλεια οστικής πυκνότητας.
Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού παρουσιάζουν ευαισθησία στα οιστρογόνα, καθιστώντας την συστημική ορμονική θεραπεία (δηλαδή την ορμονική υποκατάσταση με ταμπλέτες ή δερματικά αυτοκόλλητα) εκτός επιλογών.
Εντούτοις υπάρχουν εναλλακτικές μη ορμονικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να φανούν χρήσιμες και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των εξάψεων.
Πώς μειώνουμε τις εξάψεις
Κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Στην προσπάθεια αποφυγής των εξάψεων δοκιμάστε να ταυτοποιήσετε τα αίτια που τις πυροδοτούν και προσπαθήστε να προσαρμόσετε αναλόγως τον τρόπο ζωής σας. Έτσι ξεκινώντας με απλά βήματα, η τήρηση για παράδειγμα ενός ημερολογίου οπού καταγράφετε τις συνθήκες που προηγήθηκαν των εξάψεων θα ήταν μια καλή αρχή. Τέτοια αίτια θα μπορούσαν να ήταν η κατανάλωση αλκοόλ, ένα καυτό μπάνιο, κάπνισμα, συμπληρώματα διατροφής, κατανάλωση πικάντικων τροφών, ζεστός καιρός, υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο κ.α.
Διατηρήστε το σώμα σας δροσερό
Ο ζεστός ατμοσφαιρικός αέρας αυξάνει την βασική θερμοκρασία του σώματος της γυναίκας και καθιστά πιο πιθανή την εφίδρωση η οποία με την σειρά της μπορεί να πυροδοτήσει την έξαψη, εν αντιθέσει με τον ψυχρότερο αέρα που σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά εξάψεων. Δοκιμάστε τα εξής:
- Ντυθείτε με ρούχα από φυσικά υφάσματα και αποφύγετε τα συνθετικά ή τα υφάσματα που απορροφούν και συγκρατούν την υγρασία του δέρματος.
- Χρησιμοποιήστε βαμβακερά σεντόνια στο κρεβάτι και προσπαθήστε να κοιμάστε με το ένα πόδι έξω από τα σκεπάσματα.
- Φροντίστε να έχετε στο κομοδίνο σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.
- Προμηθευτείτε ένα μικρό ανεμιστήρα για το γραφείο και απέναντι από το κρεβάτι σας.
- Αγοράστε ένα μικρό ανεμιστήρα χειρός.
- Κάνετε ένα δροσερό μπάνιο πριν από τον ύπνο.
- Χρησιμοποιήστε κομπρέσες ή ειδικές παγοκύστες στο μαξιλάρι σας και φροντίστε να το γυρίζετε συχνά ώστε να νιώθετε το κεφάλι σας δροσερό. Κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα όπως ‘’έξυπνα’’ σεντόνια, μαξιλαροθήκες και ψύκτες μαξιλαριών που μπορούν να σας ανακουφίσουν.
- Επενδύστε σε ένα κλιματιστικό ή σε ανεμιστήρα οροφής.
Διατηρήστε υγειές σωματικό βάρος
Έρευνες δείχνουν ότι ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα στην εμφάνιση εξάψεων.
Έτσι η αύξηση του σωματικού λίπους κατά την περιεμμηνόπαυση ή μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται στενά με αυξημένη συχνότητα εξάψεων.
Αποφύγετε το κάπνισμα
Γυναίκες που καπνίζουν ή κάπνιζαν κατά το παρελθόν παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης εξάψεων ενώ ακόμα και η παθητική έκθεση στον καπνό έχει συνδεθεί με αγγειοκινητικά συμπτώματα ( εξάψεις, εφιδρώσεις κ.α.).
Ασκηθείτε τακτικά
Ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει συνδεθεί με αυξημένες εξάψεις, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα καταδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Γυναίκες που εφαρμόζουν ένα ήπιο καθημερινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης εμφανίζουν λιγότερα περιστατικά εξάψεων ενώ αξιοσημείωτος θεωρείται ο συσχετισμός της σωματικής δραστηριότητας με τον περιορισμό της διάρκειας τους. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η έντονη άσκηση προκαλεί εξάψεις ακόμα και σε γυναίκες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέσω της κατακόρυφης αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Συμπερασματικά προσπαθήστε να μην το παρακάνετε!
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης
Το άγχος έχει συσχετιστεί με αυξημένη εμφάνιση, ένταση και συχνότητα των εξάψεων. Δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής που περιλαμβάνουν αργές, βαθιές, αναπνοές μέσα από τη μύτη και έξω από το στόμα.
Μη ορμονικές φαρμακευτικές θεραπείες
Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που βοηθούν αρκετά, αλλά ποτέ δεν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την συμβουλή του γιατρού μας.